Aquesta setmana és molt especial. Els nostres xiquets i xiquetes comencen el nou curs però ho fan amb rècord de professorat i amb la seguretat i l’equitat més grans i possibles. Han estat setmanes de treball intens i el Conseller Vicent Marzà ha demostrat que l’educació valenciana garanteix una tornada segura a les aules amb el treball col·lectiu de la conselleria, la comunitat educativa i els ajuntaments. Serà un curs complicat i completament diferent dels anteriors, però amb la convicció que els centres educatius són espais segurs i exemple d’hàbits contra la pandèmia.

Escoles i instituts han de ser, també, espais igualitaris on xiquetes i xiquets puguen socialitzar i desenvolupar les seues capacitats, lliures de discriminació i rols perpetuats en la nostra societat. Per aquest motiu el regidor d’Educació, Francesc Mezquita , i jo mateixa hem mantingut reunions amb els equips directius per a exposar els serveis, la formació i tot el material elaborat pel Servei d’Igualat d’Oportunitats de l’Ajuntament per a treballar amb l’objectiu d’educar en igualat. I ho farem amb la col·laboració de tota la comunitat eductiva.

En primària oferim l’Escola de Matí i de Vesprada (un servei essencial per a la conciliació familiar que enguany hem ampliat) i diversos projectes per a promoure una mirada crítica als models de masculinitat i feminitat en els quals han estat educats/des. Facilitem també formació en matèria de diversitat afectiu sexual per al professorat de primària, per a conéixer la realitat de l’alumnat LGTBI i generar recursos propis per a abordar aquestes qüestions. Per a l’alumnat de secundària proposem tallers de prevenció de violència de gènere, des de l’emoció, la reflexió, la crítica feminista i el debat; sensibilització contra el sexting i un projecte per a commemorar el Sufragi Femení a Espanya. Al claustre, li oferim formació en diversitat afectiu sexual.

Treballem per unes aules segures des del punt de vista sanitari, però també unes aules lliures de desigualtats i de violència. Perquè la igualtat continua sent una assignatura pendent i en cada nova classe tenim una oportunitat per a superar-la amb nota. H

*Regidora de Feminismes i Cultura de Castelló