El canvi mai és senzill. Com a éssers humans, tenim una resistència innata als canvis, però no podem oblidar que és el canvi el que el mou el món. Moltes vegades, quan em pregunten què és la innovació, em resulta difícil explicar-ho en termes que puguen ser entenedors per a tot el món. Però la realitat és que el concepte d’innovació és tan antic com la humanitat mateixa i tan senzill (i complicat a la vegada) com ser capaços de fer coses noves; perdre-li la por al canvi.

A Vila-real no li ha tingut mai por al canvi. Quan les dramàtiques gelades dels anys 50 i 60 van fer malbé les collites i milers de llars al nostre poble, vam decidir que havíem de fer coses diferents, sense temor. I hui som referent mundial en la indústria ceràmica.

Quan a partir de l’any 2008, Vila-real i la resta d’Espanya entra en una crisi profunda, arran l’esclat de la bombolla immobiliària i de l’especulació urbanística, veiem la necessitat d’un altre canvi, un que base el desenvolupament econòmic i el progrés en el coneixement, l’economia sostenible i la innovació. És aquest convenciment el que ens porta, des que l’any 2011 assumim el govern municipal, a impulsar les polítiques necessàries per a fer de Vila-real una Ciutat de la Ciència i la Innovació. I hui, la nostra ciutat és referent també en aquest àmbit, com a membre de la xarxa estatal Innpulso, com a fundadora i presidenta de la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació i ara, també, en l’àmbit internacional, amb la participació en la 6th International Renewable and Sustainable Energy Conference de Rabat com a exemple internacional de l’aplicació de polítiques d’impuls a la innovació des de l’àmbit públic.

Aquesta setmana, he tingut l’orgull de representar la nostra ciutat i la Xarxa valenciana en un congrés on han participat reputats experts de tot el món; trobada que m’ha permès també establir contacte amb l’associació Mediterranean Space of Technology and Innovation, organitzadora del seminari, i amb el ministre marroquí d’Energia, Azziz Rabbah, entre molts altres. Unes relacions que són, sobretot, oportunitats de futur per a les nostres empreses i per al desenvolupament de projectes que aborden els reptes de futur que compartim ambdós territoris.

La participació en aquest congrés internacional no és fruit de la casualitat: és el resultat d’un intens treball que portem set anys desenvolupant i que no hauria estat mai possible sense la complicitat de les nostres empreses i, en particular, de la Fundació Globalis i de la Univeristat Jaume I, a través sobretot de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real i del seu director, Juan Carda, vertader artífex de la projecció internacional de la nostra ciutat en l’àmbit de la innovació.

Un pas més, però no l’únic ni l’últim. Anem a seguir treballant en aquesta línia, afavorint la innovació a través de la col·laboració públic-privada, la cooperació amb altres municipis i l’aplicació de polítiques d’incentiu com pot ser la compra pública innovadora. Perquè, com va dir en el seu dia Mahatma Gandhi, si volem canviar el món, hem de començar per canviar nosaltres.

*Alcalde de Vila-real