El passat 3 d’abril del 2016, el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació va fer públics els Papers de Panamà, una llista de milers de persones que operen o han operat en aqueix paradís fiscal a través de complexos circuits financers per a evadir impostos.

Entre les 1.200 societats, 558 accionistes, 166 intermediaris i 89 beneficiaris amb adreça postal a Espanya, s’hi troben des d’exministres del Partido Popular com ara Rodrigo Rato o José Manuel Soria, fins a membres de la Casa Reial com Pilar de Borbó, passant per vells coneguts per corruptes com Miguel Blesa, la trama Gürtel o els bancs BBVA, Santander i Sabadell.

Ahir, mig món recordava la data amb diferents accions en el Dia Global contra els Paradisos Fiscals. Ens recorda Cuca Hernández, activista d’ATTAC, que «els paradisos fiscals són una part fonamental i necessària del capitalisme financer actual, part de l’arquitectura de la impunitat que permet a les multinacionals, grans fortunes i entitats financeres ocultar ingressos i beneficis, defraudant i eludint les seues corresponents obligacions fiscals».

Existeix bastant consens en considerar que els paradisos fiscals són el primer problema per tal d’aconseguir una fiscalitat que acabe amb les desigualtats arreu del món. I acabar amb ells, il·legalitzant tota activitat econòmica de les empreses que operen en aqueixos llocs, permetria una redistribució de la riquesa i afavoriria una aplicació més efectiva i global dels drets humans.

Però per poder acabar amb aquests paradisos, és fonamental tenir voluntat política i els governs de la Unió Europea es resisteixen a adoptar mesures contra l’evasió fiscal, deixant en evidència que són els capitals financers els qui controlen els nostres governs, que legislen per facilitar l’existència de països refugi de defraudadors.

Fa just un any, Castelló en Moviment va presentar una moció per a impedir que empreses que usen paradisos fiscals en la seua activitat contracten amb l’ajuntament, utilitzant la contractació pública com a eina que, basant-se en la responsabilitat fiscal, acabe marginant a aquests delinqüents de coll blanc.

*Regidor de Castelló en Moviment