Ahir va ser el Dia dels Innocents. Com tantes altres dates de commemoració, ha perdut el seu sentit inicial. Si llegim el Nou Testament, s’explica com uns savis (no reis: savis) van aplegar a Jerusalem des de l’Orient. I no tenien millor ocurrència que explicar a Herodes que buscaven al futur rei dels jueus, un nadó que havia nascut feia poc. I que l’evidència era una nova estrella que enlluernava damunt d’Israel i que assenyalava l’aplegada d’un rei de reis. Herodes, amb la mosca darrere l’orella i amb por de perdre el seu poder, els va demanar als savis (que no reis) que l’informaren si, finalment, el trobaven. Va passar el temps i els savis no van tornar. Ni per dir, ni per no dir… Ja sabem que van anar a Betlem, seguint l’estrella. Igual els va frenar l’embotellament del camí que devien fer las Muñecas de Famosa, que menut passeig es peguen, des d’Onil fins a Betlem. El cas és que van fer la seua feina i se’n van tornar cap a casa. Segons unes versions, els van avisar de les intencions d’Herodes.

Però Herodes, mosquejat, va decidir que cal acabar amb els problemes des de l’arrel. I per encertar-ho del tot, va enviar els seus soldats --Herodes no s’embruta les mans, i Pilatos se les rentava després-- a carregar-se qualsevol xiquet de menys de 2 anys. Sembla que, entre unes coses i altre, per curar-se en salut, va manar matar a tots els xiquets que l’anunciat messies, futur rei d’Israel estiguera mort preventivament. Segons pareix, l’ànsia de poder el cegava.

Herodes era roinot. Va fer ofegar un cunyat que tenia gran popularitat, va assassinar el seu sogre, a un altre cunyat i a la seua dona. Quan li quedaven pocs anys de vida, va assassinar els seus propis fills. I va carregar-se’n un altre cinc dies abans de morir. Quan ja veia que anava a cascar-la, va ordenar que el dia de la seua mort s’executaren algunes persones notables. Només per tindre segur que algú ploraria el dia que ell morira.

És un relat trist, el de la vida d’Herodes. Ser recordat d’eixa manera és difícil. Va fer més coses. Amb el suport econòmic de Roma va posar en marxa polítiques de comerç i agricultura, que van assentar les bases per a l’expansió econòmica de la zona. També va realitzar un ambiciós pla de construccions. El Temple de Jerusalem, la Fortalesa Antònia, un palau reial, un amfiteatre, un teatre i un hipòdrom. I va fundar la ciutat de Cesarea, un emplaçament portuari construït en honor al Juli Cèsar. També dóna llàstima que de tot el que una persona fa en la vida sols passa a la memòria per allò que la fa desagradable i odiosa.

Tampoc importa molt que les xifres i dates de la contalla no quadren amb la realitat històrica. Queda el que queda. És Herodes innocent, o culpable? I passar dels assassinats a les bromes és una actitud tan pagana que desvirtua tota voluntat de transcendència.

Espere que ahir no us gastaren moltes bromes, que no foren pesades i que avui dia, com mana la tradició, els resultats de la broma s’esvaneixen. Les bromes estan bé per al dia 28, però el 29, tothom a la seua. El 2019 estarem per a poques bromes, perquè ens juguem molt. En unes eleccions decisives per consolidar els governs del canvi. Que tinguem sort.

*Vicealcaldessa de Castelló