Les tecnologies de la informació i de la comunicació van a suposar --estan suposant, de fet-- una autèntica revolució. Una revolució que porta aparellats canvis dràstics i distorsions a les quals, des de l’Administració, hem de saber donar resposta. Tanmateix, no podem negar que, quan es tracta de donar resposta a determinades necessitats socials, les administracions, degut a un excés de burocràcia que en algun moment haurem de començar a replantejar-nos, poden resultar molt gelades. Afortunadament, a Vila-real tenim la sort de comptar amb una xarxa d’entitats socials que aporten un costat humà fonamental per a fer front als reptes de futur, i de present, que se’ns presenten.

En aquesta aliança amb la societat que hem establert des de l’any 2011 a Vila-real, una de les entitats de les que més orgullosos ens sentim és la Fundació Tots Units. Amb el seu president, Enric Reverter, i la seua gerent, Charo Castelló, l’equip de la fundació posen cada dia la seua ànima en donar resposta a col·lectius que ho han tingut molt difícil per a poder a desenvolupar els seus propis projectes de vida. Ho porten fent de manera incansable des dels anys 90, quan, de la mà de Càritas i de l’aleshores Pimec, naixen i creen la primera empresa d’inserció i economia social de la província, Reciplana Recuperacions.

Els objectius que van moure la constitució de Tots Units en 1990 són plenament vigents i la seua tasca, més necessària que mai. Aquesta setmana hem tingut una nova mostra, amb la celebració de la jornada Ocupa’t amb nosaltres, una jornada de debat sobre les dificultats específiques d’inserció laboral per a les dones, amb la qual acomiaden el projecte de fons europeus que, a través del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, han vingut desenvolupant en els últims mesos, juntament amb entitats d’Oviedo i Bilbao.

El treball de Tots Units, i també de la xarxa Koopera de la qual forma part, és un exemple de qualitat humana i d’innovació social. I per això, en un dia com el d’ahir, especialment significat en l’àmbit de la innovació a la nostra província, no vaig voler faltar a les jornades. Perquè, tal com el president de la Generalitat, Ximo Puig, va assenyalar en la inauguració de Destaca en Ruta a la Vall d’Uixó --la fira satèl·lit de la nostra Destaca, que portem cada dos anys a diferents punts de la província--, no podem parlar d’innovació sense tenir en compte també la inclusió.

Per això és tant important per a nosaltres estar al costat de Tots Units en un dia com el d’ahir, mentre, a set quilòmetres d’ací, el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, lliurava les distincions de Ciutat de la Ciència i la Innovació als municipis que s’incorporen ara a la xarxa estatal Innpulso, de la qual Vila-real forma part des de ja vuit anys, obrint camí per primera vegada a la província. Felicitats, des d’ací, a les ciutats de Castelló i Onda, que s’incorporen ara també a la xarxa. Comencem a treballar, doncs, junts perquè la innovació al nostre territori no deixe mai de banda la inclusió. Tots Units ens ha ensenyat el camí.

*Alcalde de Vila-real