Els 29 i 30 de setembre més de 2.000 persones han visitat en Vinaròs Destaca en ruta, fira científica, tecnològica i d’innovació única al País Valencià, per dinamitzar el nostre territori a través de la transferència i la innovació. Els escolars s’han apropat a diversos aspectes de la ciència, la robòtica, l’energia fotovoltaica, la química i la realitat virtual.

S’han realitzat taules de debat sobre agricultura i pesca, turisme, indústria i medi ambient, i infraestructures, i conferències sobre innovació i emprenedoria. Han participat investigadors, emprenedors, polítics, col·lectius i fins a 78 empreses, a més dels ajuntaments de Benicarló, les Coves, Sant Mateu i els Ports sota el paraigua de l’UJI --de la que Vinaròs és Seu Nord--, a través de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real. La Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, la Generalitat, la Diputació o el CSIC han estat altres organismes que ens han ajudat en la fita.

En el món globalitzat sabem que no hi ha creixement a mitjà termini ni un teixit econòmic competitiu sense I+D+i. Les comarques perifèriques com la nostra, lluny dels centres investigadors i les grans empreses, hem de buscar-los en iniciatives que no precisen inversions desmesurades i que ens ajuden a fixar població. La innovació avui exigeix l’aposta decidida per la creativitat oberta i col·laborativa, perquè no es pot avançar amb projectes d’una sola empresa o organisme; cal cooperar entre institucions, empreses i projectes per a aprofitar els coneixements dels altres i sumar recursos que donen resultats oberts que beneficien a molts. L’ajuntament de Vinaròs creu en la col·laboració, i ho demostrem en fets com en l’Estratègia comuna de Desenvolupament Urbà que tirem endavant amb Benicarló, o en la nostra participació en organismes cooperatius.

La innovació, junt amb la pau, la justícia, la solidaritat, el pluralisme i la diversitat deuen guiar les societats modernes. Tot el contrari de lo vist l’1 d’octubre, en què es van imposar valors arcaics com la violència i la intolerància. Enfront d’això, exigim diàleg polític en democràcia com a única via per a trobar solucions als conflictes.

*Alcalde de Vinaròs