Benvolgut lector. Segurament haurà notat que en els darrers mesos, quan arriba la factura de la llum, sent com una tremolor abans d’obrir la carta. Ni vosté ni jo sabem com, però sempre acabem pagant una mica més que el mes anterior.

Sembla que tan sols ens queda acompanyar-nos en el sentiment. I és que el rebut de l’electricitat no només s’ha encarit el 8% en 30 dies, sinó que des d’abril la pujada ha estat d’un 20%. Segons el que diuen alguns experts, es deu al menor ús de energies renovables. Com és possible que a Espanya, un dels països més privilegiats d’Europa quant a clima, la qual cosa ens permetria impulsar energies com la solar, l’eòlica i la hidràulica, estiguem obligats a patir aquesta sagnia?

Una sagnia que sembla que continuarà els propers mesos. El nou Govern de Rajoy segueix superant-se. Recentment s’ha produït la primera detenció a Àvila per tenir plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum. Tot un rècord a l’Estat. Una llàstima, una vergonya, una vertadera pena.

La pobresa energètica és una realitat i des de Compromís per Vila-real ja actuàrem la passada legislatura per a evitar que afectara moltes famílies. Aquest nou Govern continua estant més preocupat per les grans empreses i portes giratòries que per les persones. Ara ens vol portar la molt alta tensió (MAT) amb tota la mala llet del món, i carregar-se el nostre paisatge, demostrar un respecte nul cap a masies i xicotets nuclis de població, i posar en perill la nostra vida, amb tots els riscos que comporta cap a la salut de les persones, de la flora i fauna.

Vull aprofitar perquè quede ben clara la postura de Compromís i per a dir al nou Govern que no és necessari que es faça d’esquerres, simplement que demostre una mica més de respecte per les persones. H

*Portaveu de Compromís per Vila-real i primer tinent d’alcalde