Així es va referir el vicepresident segon del govern a la «jefatura del Estado» dimarts passat, quan se’ns anunciava la fugida (o autoexili, vosté decidirà) de Juan Carlos I , amb l’objectiu de preservar la monarquia i minimitzar l’impacte que puguen generar les notícies que ens arriben des de la fiscalia suïssa.

Eixe era l’objectiu de Juan Carlos: mantenir la dinastia dels Borbons i la monarquia a Espanya. Si té dubtes sols ha de llegir la premsa monàrquica, és clara i cristal·lina. Res a veure amb les palles mentals (no sé si açò ho puc dir en un article però com que és agost, igual no passa res) que s’ha muntat part de l’esquerra. Per exemple, el líder de Podemos, ha fet tota una maniobra de contorsionisme per a no entrar al fons de la qüestió. I, la veritat, crec que la gent que hem confiat en ell no ho compartim i els seus adversaris no li ho agrairan.

Tractar d’institució clau la monarquia quan el càrrec de Cap d’Estat s’aconsegueix únicament per herència i si eres xic al mateix temps que estàs parlant de democràcia, és un oxímoron, tota una contradicció. La corona és una institució masclista, res té a veure, amb el mèrit, la capacitat, la germanor, la solidaritat, la llibertat, la igualtat, la justícia, el sufragi universal, l’elecció del poble, el diàleg, la paraula i la raó i tots aquells valors claus que hi ha en una democràcia.

Així que, senyor Iglesias , lamente comunicar-li que l’únic motiu per al qual ha sigut clau la monarquia ha sigut perquè Juan Carlos acumulara patrimoni. Li va regalar 65 milions d’euros una altra monarquia ultrademocràtica com la saudita. Veient els seus esforços entren ganes de dir-li: «mira Pablo, no ho intentes, ells sempre t’odiaran. Pel que representes, per com vesteixes o per la cua, no intentes netejar ara la monarquia. Amb eixe discurs, decepciones els que creuen que estàs ací per a canviar les coses».

L’alcaldessa de Barcelona va qualificar l’errada de «decret forçat» del Ministeri d’Hisenda. Colau va demanar el municipalisme que ho canviara al Congrés, on no tenen majoria. Algú els hauria d’explicar que si el seu partit tan municipalista , en compte abstenir-se a la FEMP haguera votat en contra, el Ministeri no haguera tingut cap coartada per confiscar-nos els diners als ajuntaments.

Així ens va als d’esquerres: protegim institucions antidemocràtiques i reclamem que altres facen, el que nosaltres no hem fet. Siguem clau, nosaltres sí que podem ser el motor del canvi. H

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i la Diputació de Castelló