Fa tres anys, quan vàrem arribar al govern de Castelló, Educació no era més que un apartat dintre del pressupost de Cultura, poc més de 30.000 euros que arribaven per a 4 concursos i per a dues propostes de teatre escolar. Ara que, amb l’aprovació de la nova distribució de l’Ajuntament, ja existirà un negociat propi d’educació, amb l’assumpció des d’educació des del 2016 del manteniment i neteja dels 40 centres educatius dependents de l’Ajuntament, amb la dotació de personal encara insuficient però molt productiu, i sobretot amb totes les iniciatives i projectes educatius que s’han emprés, potser és hora de plantejar-nos altres horitzons en el model de gestió de l’educació al nostre municipi, que ens puguen permetre ser més àgils i eficaços i respondre a totes les necessitats actuals i de futur.

Són molts els municipis que han creat organismes autònoms per gestionar i dinamitzar un àmbit tan important pel present i futur com és l’educació. A Castelló tenim 3 patronats sent el d’Esports el que té més anys, i de fet és el que té més semblances amb l’àrea d’educació. La creació d’un institut o Patronat, té com a finalitat la gestió a través d’un òrgan especialitzat i és que els organismes autònoms es creen perquè com el seu títol indica, siguen autònoms dins de l’estructura de l’Ajuntament, amb una adreça i un pressupost propi. La creació d’un Institut Municipal d’Educació seria una clara aposta per l’educació i per entendre l’educació com un element clau pel futur del nostre poble, a més seria també una aposta clara per una major participació, sumant a la representació dels grups municipals, la dels col·lectius educatius.

No serà de hui per a demà, però coneixent com funciona de bé el Patronat Municipal d’Esports, i coneixent les característiques i les necessitats d’educació, crec que és important que en comencem a parlar i que ens ho comencem a plantejar de la mateixa manera que altres municipis com Tarragona, Sant Cugat o Terrassa ho van fer en el seu moment i ara tenen un organisme autònom responsable de la gestió, organització i optimització dels serveis educatius municipals.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló