Menysvalorar la intel•ligència del PP és un error en el qual caiem amb freqüència. Una altra cosa seria parlar d’honestedat, qualitat que no figura en el seu argumentari, però cal reconèixer que són llests. D’una altra forma no s’entén que Rajoy torne a ser president i que, a ca nostra, traguen pit exigint amb urgència tot allò que ells no van voler fer mentre governaven amb pràctiques presumptament fraudulentes i conegudes per tota la ciutadania. Mai dubten a recòrrer al seu cinisme i a la xarxa clientelar teixida durant anys i de forma habitual utilitzen el que Noam Chomsky defineix com a «estratègies de manipulació mediàtica» per tal de recuperar terreny i poder seguir regalant a uns pocs el que és de totes. Vegem un parell d’exemples.

El PP fuig constantment de l’anàlisi racional dels temes a debat, tractant de bloquejar el sentit crític de les persones. Utilitzen sense vergonya l’aspecte emocional i no la reflexió en un intent d’arribar a l’inconscient de les persones per a implantar idees o temors i induir comportaments. Un exemple clar el veiem en la Comissió d’Investigació de les Festes de la Magdalena, on l’estratègia del PP consisteix a apropiar-se del sentiment col•lectiu que totes tenim cap a les festes, espantant-nos amb el suposat risc que corren amb la Comissió, en lloc de voler posar llum on puguen haver ombres per a reforçar així l’orgull i el caràcter popular de les festes.

D’altra banda, aquests dies estem veient el cinisme del PP amb la Línia de Molt Alta Tensió (MAT). En un ple municipal, el popular Carlos Feliu, va dir, textualment, que la MAT «comporta el mateix risc per a la salut que els polvos de talco que posem en els culs escaldats», dirigint-se a la ciutadania com si es dirigira a escolars.

Infantilitzar al gran públic és una altra de les estratègies de manipulació utilitzades per l’establishment per tal d’enganyar a l’espectador esperant una resposta desproveïda de sentit crític. Açò no va impedir al senyor Feliu assistir diumenge passat a la jornada de lluita contra la MAT en la Benadressa on, per cert, no va explicar la teoria dels culs escaldats. H

*Regidor de Castelló en Moviment