En uns dies, xiquetes i xiquets tornaran a l’escola. Després d’un llarg estiu de diversió i oci, de convivència familiar, de moments feliços i de gaudir de les nostres magnífiques platges, la normalitat tornarà a milers de famílies de Castelló. L’escola serà de nou un lloc per al retrobament, l’espai on es forja el futur d’aquesta ciutat, de tota la societat.

L’Ajuntament de Castelló és conscient de la rellevància de l’educació. Forma part de l’ADN del govern municipal i així va quedar plasmat en el Pacte del Grau, l’acord que està impulsant el canvi polític en la capital. Creiem que l’educació és la llavor de la igualtat, del progrés, de la justicia; és l’eina de construcció i transformació permanent d’una col·lectivitat. Nelson Mandela, un polític en el qual hauríem d’inspirar-nos sempre, ho va dir d’una forma poètica i molt bonica: «L’educació és l’arma més poderosa que pots usar per a canviar el món». Una gran veritat.

A Castelló estem portant eixe pensament a la pràctica. En els dos anys de govern, hem dedicat els esforços necessaris per a que l’alumnat tinga les millors condicions per a estudiar i desenvolupar-se com a persones. El Pla Integral de Reformes impulsat en el 2015 ha suposat una inversió de quasi 900.000 euros en el manteniment de col·legis. Han sigut més de 2.000 xicotetes i grans obres de reparació i manteniment, de posada a punt de les escoles.

Les regidories d’Educació i Infraestructures es van coordinar des del primer moment per a respondre a la necessitat, a la urgència d’endreçar els centres educatius públics, especialment els més antics i, també, els que menys inversions havien rebut dels governs de la dreta en els anys anteriors. La tasca conjunta d’Enric Porcar i Rafa Simó ha sigut exemplar, una prova més de l’eficàcia del govern de progrés.

S’han pintat façanes i parets, aules, patis i zones exteriors, s’han remodelat els banys, s’han reparat aixetes, s’han adequat instal·lacions elèctriques i de calefacció, s’han arreglat finestres, persianes i portes… Hi ha hagut col·legis on ha sigut necessari realitzar més d’un centenar d’actuacions de millora.

QUEDA MOLT per fer, som conscients, i açò ens anima a seguir en el treball diari de millorar Castelló. Tenim la responsabilitat, o millor dit l’obligació, d’invertir en educació, d’invertir en futur. És difícil imaginar com es podia fer classe en les aules d’alguns col·legis. I és trist pensar que els qui tenien la possibilitat de reformar les escoles van preferir dilapidar els diners de la ciutadania en megaprojectes estúpids o, pitjor encara, en la perversa corrupció que tant de mal ens ha fet. No oblidem qui són els culpables.

*Alcaldessa de Castelló