Castelló és una ciutat mediterrània, oberta al món. Amb un potencial que hem traslladat aquesta setmana a empresaris i representants d’administracions públiques de tota Espanya en Invest in Cities, un fòrum de ciutats atractives per a la inversió. Amb ells he compartit el nostre orgull de pertinença a la ciutat, un valor que ens reforça i ens encoratja per a afrontar els reptes i desafiaments del nostre temps. Sempre dic que el millor de Castelló són les seues gents, perquè el seu talent i el seu afany per fer de la nostra una ciutat millor és el que ens ha permés progressar al llarg de la història.

Un dels reptes continua sent l’ocupació, encara que haja baixat l’atur significativament en els últims anys. Per això, des del Govern municipal ens hem esforçat a promoure polítiques actives que ajuden les empreses i als emprenedors a crear llocs de treball.

Castelló té una ubicació privilegiada, una climatologia excel·lent i unes bones connexions, que seran encara millors quan concloga el Corredor Mediterrani. A més, aquesta ciutat té la sort de ser costanera, amb unes platges magnífiques que són focus d’atracció. El potencial turístic és gran i, de fet, ja estem treballant en el turisme blau i a impulsar Escala a Castelló, un gran esdeveniment nàutic que ha sigut un èxit en les seues dues primeres edicions i que es celebra al abril.

Castelló és també Ciutat de la Ciència i de la Innovació. Des de l’Espaitec, en la Universitat, s’està avançant en el desenvolupament d’iniciatives que fomenten la I+D+i que, estic segura, contribuiran al creixement econòmic de la ciutat a curt i mitjà termini. Però no hi ha desenvolupament sense benestar, i Castelló pot presumir també d’estar al capdavant en accessibilitat, després de rebre el segon premi del Access City Award, un reconeixement de la Comissió Europea a les ciutats que més treballen per adaptar el seu urbanisme i els seus serveis públics a les persones amb discapacitat.

Tampoc s’entén el progrés sense sostenibilitat. Per això, implantem aquest criteri de manera transversal en totes les àrees de gestió. És un procés que requereix temps, però la convicció està clara: hem de fer tots els esforços que siguen a la nostra mà per a garantir un medi ambient sa a les nostres filles i fills. El programa de govern està inspirat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, la qual cosa posa de manifest el nostre compromís amb la sostenibilitat.

Un primer pas ha sigut redactar un nou Pla General per a retornar la seguretat jurídica a la ciutat, després de la nul·litat de l’anterior planejament urbanístic en 2008. Ara tenim la capacitat de presentar un model de ciutat que genere expectatives empresarials. També estem intensificant la relació amb la Universitat i el port, que són dos eixos de desenvolupament i tenen capacitat de promocionar la ciutat en l’àmbit internacional. Tenim totes les possibilitats per a ser una ciutat que atraga l’interés empresarial i inversor, però cal canalitzar aquesta força ciutadana per a aconseguir aquests nous objectius que pretenem, que no són uns altres que els de créixer social i econòmicament com a ciutat. Invertir a Castelló és invertir en el futur.

*Alcaldessa de Castelló