Pareix que l’origen de la celebració del Carnestoltes naix de les festes que els egipcis feien per a venerar al déu bou Apis o de les que els romans feien en honor al déu romà Bacó, déu de la festa i el vi (per Carnaval, més vi que pa). Amb aquests déus no em diran que la celebració de Carnestoltes li ve al Grau que ni pintada. Ja fa 30 anys que els grauers gaudim de l’antesala de la quaresma com millor sabem: oferint el nostre poble mariner, el nostre caràcter obert i fester que ens caracteritza i la nostra gastronomia marinera a tot aquell qui tinga a bé vindre a visitar-nos. Enguany, tal com hem fet des de 2016, mantenim els tres dies de festa i ens oblidem d’anys més obscurs on tan sols es gaudia del rei carnestoltes dos dies i on els organitzadors res tenien a veure amb la nostra terra.

Una de les novetats que enguany ens trobem no ve de la mà de la programació carnavalesca sinó que té a veure amb la renovació d’un espai d’especial estima per a tots els grauers. Les activitats infantils tindran el seu punt de trobada en el nou parc de la Panderola. 1,5 milions d’inversió cofinançats per Europa (Europa segueix transformant Castelló, i el Grau), 51 arbres més, 2 processos participatius, quasi 15.000 kWh d’estalvi anual amb la nova il·luminació, sense murs, amb 5 estacions temàtiques i molts racons i detalls que us anime a descobrir aquest cap de setmana. Són dades quantitatives que expliquen com s’ha transformat la Panderola, però no sé si arriben a explicar com aquesta actuació canviarà el Grau. Perquè el sentiment d’obrir al poble un parc que sempre ha estat al cor del poble no es pot quantificar. Arrere queden les crítiques pels habituals retards en l’execució de les obres, les desinformacions malintencionades o els comentaris de bar que s’han hagut d’escoltar apropiant-se antics dirigents grauers de la idea de la remodelació del parc. Però ja saben que qui és carcamal, tot l’any fa carnaval i el que veritablement importa és que el Grau té, per fi, el parc que mereix. Un parc amb una qualitat envejada. I que aquest govern ha complit una altra promesa. Seguim.

Però tornem al Carnestoltes i com al Carnaval tot s’hi val, es consoliden en la programació aquells actes que han funcionat bé els últims anys però afegim en aquest 30é aniversari més animació i una nova ubicació de la carpa de la festa, enguany situada al carrer Treballadors de la Mar. Divendres tindrem la cridà infantil, la recepció del Rei (qui serà enguany?) i el sopar de pa i porta amb el remat final d’actuacions musicals. El dissabte no admet descans amb la desfilada infantil al matí, la gran desfilada a la vesprada i enguany un festival de música Remember per a gaudir quan el sol s’amaga (o fins que el sol torne a eixir). Diumenge continuem amb activitats per als més menuts i ja a la vesprada tota la litúrgia al voltant del soterrament de la sardina.

Ja veuen, una programació plena de festa i bon ambient amb la qual us convide a baixar aquest cap de setmana al Grau ja siga per a gaudir de l’amor de Carnaval que és el que més val o per a passar-s’ho d’allò més bé perquè a Carnestoltes, totes les bèsties van soltes encara que ja saben vostés que moltes caretes pel carnaval, però encara n’hi ha més la resta de l’any.

*Portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló