Durant la setmana vinent, l’associació catòlica Mans Unides ens convida a sumar-nos al seu treball de lluita contra la fam en el món, amb dos gestos simbòlics que, al mateix temps, tenen una gran eficàcia perquè ajuden a conscienciar a tota la societat d’aquest drama que pateixen milions de germans nostres, i perquè ens permet de participar en la lluita contra la pobresa i en favor de la dignitat de les persones que promou aquesta associació: el divendres 8 de febrer, fent un dejuni voluntari podem solidaritzar-nos espiritualment amb els qui passen fam; i el diumenge 10 som convidats a aportar la nostra contribució econòmica en la col·lecta d’aquesta jornada, que es realitzarà en les celebracions de l’Eucaristia en les parròquies i esglésies de la nostra diòcesi obertes al culte.

Mans Unides va nàixer fa 60 anys per iniciativa d’un grup de dones de l’Acció Catòlica decidides a remeiar la situació de fam de pa, de cultura i de Déu que viuen milions d’éssers humans en el nostre món. Va nàixer del compromís d’un grup de dones. Per això, en la campanya d’enguany se’ns recorda que si de debò volem lluitar per un món més just hem de creure en la igualtat de les persones. La lluita contra la pobresa serà més eficaç si treballem pel reconeixement efectiu de la dignitat de les dones.

Hem de pensar en tantes dones que ens donen testimoniatges admirables d’heroisme i de generositat que moltes vegades no són valorats. Com ens ha recordat el Papa en la seua exhortació Evangelii Gaudium (212): «Doblement pobres són les dones que pateixen situacions d’exclusió, maltractament i violència, perquè sovint es troben amb menys possibilitats de defensar els seus drets. No obstant això, també entre elles trobem constantment els més admirables gestos d’heroisme quotidià en la defensa i la cura de la fragilitat de les seues famílies».

*Bisbe de Tortosa