La rebuda de la campanya que hem encetat des de l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament d’Almassora no ha pogut ser més positiva. La ciutadania entén que com d’important és el joc per educar i que com d’important és educar les xiquetes i els xiquets perquè siguen independents, perquè s’expressen lliurement i per tal que s’emocionen també amb llibertat.

Hem fet coincidir el llançament de Juguem als bons tractes amb el Nadal però el missatge és aplicable tot l’any. Hem volgut ajudar els Reis Mags i el Pare Noel a triar joguines no sexistes, però també volem utilitzar aquesta iniciativa perquè totes les persones adultes siguen conscients del poder del joc. Eixe context en el qual els menuts i les menudes comencen a veure quina és la seua funció en la societat, com poden ser tractats, com han d’interaccionar en un grup o com reaccionen ells o la resta de membres.

EN AQUEST context, per desgràcia, solen agafar consciència també del diferent tracte que reben unes i uns altres i comencen a veure quines són les prohibicions (els límits) que han d’acceptar en funció del seu gènere. Eixos límits, eixes diferències en el tracte, són les que animem a sobrepassar i per això necessitem pares, mares, ties, iaios, cosins i padrines conscients i disposades i disposats a no imposar res, sinó a deixar que xiquetes i xiquets trien fins on volen arribar.

Per això em preocupen especialment els missatges que últimament proliferen en xarxes socials i mitjans de comunicació, missatges que demonitzen les campanyes d’igualtat i que titllen de «feminazi», tot allò i tota persona que s’expressa contra el masclisme. Són les mateixes veus que diuen que la igualtat ja està aconseguida perquè ja els va bé que la societat es quede tal qual està. Veus que s’enroquen en l’argument de les denúncies falses per demanar la cancel·lació de les lleis de violència de gènere, tot ignorant les més de 135.000 víctimes de mitjana que cada any recullen les estadístiques. Són les veus que interpreten com una invasió dels seus privilegis qualsevol intent de canviar les regles del joc.

JUGAR també és aprendre. De fet, aprendre és inherent a viure en totes les persones, però més encara si parlem de xiquetes i xiquets. Precisament per això, juguem, parlem, veiem pel·lícules, plantem, cuinem, construïm... vivim des de la igualtat per aconseguir arribar a viure en una cultura del bon tracte.

*Primera tinent d’Alcaldia d’Almassora