Vila-real és una societat dinàmica, emprenedora i valenta. Una ciutat que no s’arruga davant les adversitats, sinó que ha sabut, i així ho ha demostrat sempre, reinventar-se i eixir reforçada de les situacions difícils. Aquesta setmana, amb la signatura oficial del protocol de col·laboració amb la multinacional xinesa Huawei, ho hem tornat a demostrar.

El conveni amb el gegant tecnològic és una fita història, que ens situa a l’avantguarda de la societat de la informació. Una fita històrica que és mèrit i èxit de tota la societat vila-realenca. L’Ajuntament, ho hem dit moltes vegades, només és el catalitzador de l’energia que emana de la societat. Així ha sigut també en el treball compartit que ens ha portat a materialitzar un acord únic que no només ens farà testimonis privilegiats de les tecnologies d’última generació d’una companyia líder sinó, sobretot, de la millora en la qualitat de vida que suposarà l’aplicació d’aquests desenvolupaments en l’entorn urbà.

Fent de Vila-real una autèntica Smart City, que posa l’última tecnologia al servei de millorar la vida de les persones. Perquè aquest i no altre és l’objectiu últim dels avanços científics. Tal com va dir el papa Francesc en una recent entrevista, la tecnologia és una benedicció; depén de nosaltres l’ús que en fem.

NO ÉS CASUAL // Aquesta fita històrica no és fruit de la casualitat. Que la multinacional s’haja fixat en nosaltres per a fer de Vila-real el seu col·laborador i laboratori tecnològic és el millor símptoma que la llavor de la innovació que vam començar a sembrar en 2011, amb la marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació o, més recentment, la presidència de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, està donant excel·lents resultats.

Aquesta aposta, sumada als valors de proximitat i emprenedoria del nostre teixit socioeconòmic, ens col·loca en una posició privilegiada per a ser part de la revolució tecnològica del futur.

Des que es va fer pública la col·laboració de la multinacional i Vila-real, són moltes les persones que s’han dirigit a nosaltres per interessar-se per l’acord. Seran moltes les aplicacions que veurem materialitzades en un futur, però hem de ser pacients i conscients que estem parlant d’una acord amb una companyia líder en I+R+i, sotmès a criteris de confidencialitat.

DISCRECIÓ // És comprensible que una empresa com Huawei treballe amb tota discreció en nous desenvolupaments i aplicacions que després haurà de patentar. Aquesta circumstància, sumada a la proximitat de la convocatòria electoral, ens fa ser particularment prudents a l’hora de parlar de projectes concrets del gegant xinés a Vila-real.

Del que no hi ha dubte és que l’acord situa Vila-real com a protagonista del disseny de les ciutats del futur. Ara bé, l’eixida d’un tren de l’estació no significa que aquest tren arribe al seu destí.

És fonamental assegurar un govern estable, sense líos de partits ni xantatges, que garantisca que el tren de la innovació arribe a destinació. Avancem, junts, cap a aquesta meta.

*Alcalde de Vila-real