En les darreres setmanes estem presenciant el rebuig per part del govern la Diputació de Castelló i de la majoria de grups municipals del Partit Popular (i de Ciudadanos) a la proposta de Compromís envers el finançament d’actuacions de manteniment per a les escoles. Sembla histrònic veure com els municipis governats pel PP prefereixen rebutjar ajudes per al manteniment dels col·legis i com l’ens provincial es vol desentendre d’aquesta tasca en la que sí que col·labora la Diputació de València. Una negativa que afecta greument a les poblacions més menudes, que a dures penes poden mantindre obertes certes aules per qüestió de població i que ni tan sols es veuran alleugerats en la càrrega d’haver de mantenir les instal·lacions.

Un altre colp més, a qualsevol intent de racionalització pressupostària s’oposa la política digital de sempre. La caiguda municipal del PP en moltes poblacions ha produït l’atrinxerament d’aquests rere la marca provincial, convertint una institució de tots/es en el búnquer des d’on dirigir l’ansiada reconquesta absoluta, el retorn d’una opció política que tant de mal ha fet a les nostres comarques i municipis. El Plan 135, no exempt de certa ambició i oportunisme, no pareix ser la solució als greus problemes de desestructuració que pateixen els nostres territoris i no sembla tampoc capaç d’eradicar el messianisme polític i el clientelisme que emanen aquells que l’han elaborat. La pervivència dels convenis singulars i la no introducció de criteris racionals, flexibles i adaptats a la singularitat provincial, fa que la suposada solució al finançament municipal siga insuficient.

Cal sumar-li l’enfrontament constant i interessat amb la Generalitat, el menyspreu als municipis on no governa el PP i la poca accessibilitat per simplificar les gestions, per ajudar realment als ajuntaments. La Diputació no pot servir per a repartir els recursos públics en funció al color polític del consistori, el lloc on anar a «demanar diners». Els recursos s’han de repartir amb justícia, racionalitat i coherència, i ha de ser on s’escolten les necessitats dels pobles sense distinció del color polític.

*Regidor Compromís Benicàssim