Fent balanç de l’última edició de Cersaie, la majoria de mitjans de comunicació parlen de xifres rècord, sobretot quant a visitants. Encara que els resultats es veuen a posteriori, si l’interès mostrat pels possibles compradors arriba efectivament a materialitzar-se, els indicadors, sens dubte, són positius.

Com a alcalde, visitar la fira italiana ha sigut un acte més que fructífer. A més de recolzar institucionalment a les empreses alcorines i veure in situ com destaquen quant a qualitat, disseny i capacitat innovadora (tot un orgull, la veritat), he pogut escoltar i arreplegar en persona les impressions, reivindicacions i necessitats dels principals actors del sector. I sobretot, poder fer-ho al costat del conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, qui ha demostrat el seu compromís amb els interessos de les empreses del Taulell i sobretot per seguir treballant en este sentit, ja que queda molt per fer.

Em va cridar l’atenció que diverses persones em destacaren el fet de ser el primer alcalde de l’Alcora a visitar la fira en totes les seues edicions. Per descomptat, i encara que puga semblar falsa modèstia, crec que estar al costat del sector més important del nostre municipi en l’esdeveniment mundial més important per a la indústria ceràmica no hauria de ser un fet a destacar.

Parlant d’orgull alcorí em ve al cap que esta setmana hem anunciat que l’Ajuntament de l’Alcora recuperarà la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Açò ve a col•lació perquè, com és sabut, en ella es troba l’origen de la indústria ceràmica de l’Alcora i la província. A més de ser el punt de partida, la seua importància radica en el seu plantejament transformador, totalment innovador. A les seues instal•lacions es va produir la que és considerada com la millor ceràmica europea del segle XVIII.

Quasi tres segles després, la marca l’Alcora segueix sent reconeguda internacionalment com a sinònim de qualitat i prestigi.

Amb la «fàbrica gran» va començar tot. És de justicia, doncs, rescatar-la de l’oblit per posar-la al servei del poble. De fet, el camí ja ha començat i és imparable. H

*Alcalde de l’Alcora