El colp del covid-19 i les dificultats que suposen les mesures de confinament ens han afectat a tots i totes. Tota la ciutadania està fent un gran esforç. Però, com sempre, són els col·lectius més vulnerables els que més pateixen en situacions difícils, víctimes ja de per sí de l’exclusió social que veuen agreujats els seus problemes fins una situació molt més crítica. Per això, per fer front a esta excepcionalitat, la Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, acaba d’aprovar a l’últim ple del Consell destinar 11,5 milions d’euros a reforçar els serveis socials d’atenció primària per fer front a l’impacte social del covid-19.

La qüestió no és menor, perquè l’objectiu és garantir assistència a persones que no poden eixir de casa; assegurar que reben l’atenció adequada els col·lectius més desafavorits; o aconseguir que les famílies sense recursos tinguen aliments... Aprofite aquestes línies per reconèixer imprescindible, titànica i silenciosa tasca que estan fent els professionals de Serveis Socials de les administracions i entitats que hi col·laboren.

Aquestes ajudes se repartiran entre 231 pobles valencians. Els diners serviran per reforçar els Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD), les prestacions econòmiques individualitzades i d’alimentació, però sobretot, les destinades als xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat. També es reservaran recursos per als dispositius d’atenció a persones sense llar.

L’esforç és gran. Però, gràcies a l’aposta del Botànic per l’Estat del Benestar, en els darrers cinc anys s’han multiplicat per cinc els recursos de Serveis Socials. I si alguna cosa ens està ensenyant aquesta crisi és que només amb un Estat del Benestar fort, amb una sanitat preparada i amb una educació de qualitat podrem encarar els durs reptes del futur.

*Diputada de Compromís a les Corts