Aquesta època de l’any sempre és il·lusionant per a totes les persones que ens dediquem a l’educació. Estem a punt de començar un nou curs i tenim per davant un bon grapat de dies per descobrir coses noves, viure experiències, aprendre de les errades i fer noves amistats.

Però aquest curs comença per a mi, com a responsable de la delegació d’Igualtat a l’Ajuntament d’Almassora, amb una assignatura pendent: la d’educar sense distincions de gènere a xiquetes i xiquets per aconseguir formar persones respectuoses. L’igualtat és una matèria en què encara ens queden moltes lliçons per aprendre i més si tenim en compte que, aquestes altures d’any, el nombre de dones assassinades per violència masclista a l’Estat espanyol ja ha arribat a 29.

En els últims mesos hem fet passos importants des de l’administració local, però encara ens queden moltes classes pendents. Durant el curs passat, l’agent municipal d’igualtat va visitar els instituts de la localitat per fer reflexionar els adolescents d’entre 13 i 14 anys sobre la violència masclista i com l’ús de noves tecnologies pot potenciar-la. Aquest curs reprendrem l’activitat als centres de Secundària però arribarem també als de Primària per treballar des de les edats més primerenques el respecte cap a les dones i per ajudar xiquetes i xiquets a prendre consciència sobre el que són les actituds abusives i com combatre-les.

Aquest curs, a Almassora, també començarem a treballar per demontar la feminització de la pobresa, una circumstància íntimament lligada a les situacions de maltractament i a la falta d’oportunitats laborals i formatives que patim les dones. Serà encoratjador treballar amb aquest objectiu en el pla d’inclusió que prepara Diana Belliure des del departament de Serveis Socials i serà tot un repte posar-lo en marxa i vertebrar, des de l’igualtat, les polítiques socials del meu poble.

Perquè la construcció d’una societat paritària depén, en gran part, del vessant educatiu, tant si l’educació la rebem a casa com a l’escola. Perquè des de ben prompte hem d’ensenyar xiquetes i xiquets que les possibilitats i les limitacions no tenen res a veure amb el gènere; que no és millor callar i aguantar mirades o paraules invasives per la roba que una ha triat portar; que res justifica que les dones ens hàgem de conformar a cobrar un 30% menys que els homes i que, sobretot, cap agressió, ni física ni verbal, és tolerable. Com veuen, tenim molts deures per fer. Bon i productiu curs 2018-19!

* Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora