Ha costat dècades, desenes de reivindicacions, declaracions institucionals, reunions i molts diners, però finalment Vila-real tindrà el que li correspon i es mereix: l’Escola Oficial d’Idiomes, amb equip directiu, professorat i oferta docent pròpia, serà una realitat ja el curs que ve. I no ho serà gràcies a aquells que s’omplien la boca fent promeses que mai van complir ni als qui van expropiar terrenys pels quals després hem hagut de pagar 12 vegades més del que es va pagar. L’EOI de Vila-real serà una realitat en el curs 2018-2019 gràcies al Govern del Botànic, al president, Ximo Puig, al conseller d’Educació, Vicent Marzà, i a l’equip de govern local, que hem gestionat, amb responsabilitat i prudència, una situació complicada perquè finalment els vila-realencs i vila-realenques, però també els veïns de la nostra zona d’influència, tinguen garantida una millor dotació per l’ensenyament d’idiomes. Un recurs fonamental hui dia per a la formació, el desenvolupament personal i també per a la incorporació al mercat laboral en una època particularment difícil i amb unes taxes d’atur que, malgrat la millora experimentada en els últims temps, segueixen sent preocupants.

Ara que el somni comença per fi a materialitzar-se, convé no oblidar la història d’aquesta dotació, els entrebancs continus, el reguer de promeses incomplides per part del Partit Popular, a la Generalitat i a Vila-real, que arrossega aquesta dotació. Perquè va ser el PP a la Generalitat Valenciana qui es va comprometre amb Vila-real a construir una EOI a la ciutat que mai va crear i va fer expropiar uns terrenys on, de l’EOI, no hi ha hagut mai res més que una pancarta anunciadora. I va ser el PP local qui va decidir expropiar eixos terrenys, en l’any 2010, pagant per ells 100.000 euros que una sentència judicial va elevar l’any 2014 fins a 1,2 milions d’euros. Diners, com sempre, als que ha hagut de fer front l’equip de govern actual.

La creació de l’EOI de Vila-real és, de nou, la mostra del canvi experimentat al Consell de la Generalitat. Un Govern autonòmic que, per fi, atén les necessitats dels municipis, com ha quedat demostrat en altres reivindicacions històriques que, amb el Govern del Botànic, han vist la llum: la Ronda Sud-oest, el pagament del deute de la Biblioteca Universitària del Coneixement, el Fons Municipal de Cooperació... Una Generalitat amiga amb la qual Vila-real, ara sí, por comptar.

L’Ajuntament de Vila-real, com hem fet sempre, estarem al costat, treballant i col·laborant en tot allò que siga necessari, per fer d’aquesta nova EOI el referent en formació d’idiomes que aquest territori necessita. En la promoció de l’oferta d’idiomes, en la gestió de les matrícules i en la dotació dels espais necessaris perquè, aprofitant al màxim els recursos, l’Escola Oficial d’Idiomes puga oferir una cartera d’idiomes i horaris acordes amb les exigències del món actual. Treballant junts, Generalitat, Ajuntament i societat, per a seguir avançant.

*Alcalde de Vila-real