Ahir van trobar mort Miguel Blesa, una de les figures econòmiques del PP. Condemnat a sis anys per les targetes black, encara tenia pendents causes per sobresous il·legals i l’estafa de les preferents, tot molt dins del model econòmic de l’aznarisme. En la mateixa sentència a l’exministre Rodrigo Rato li van caure quatre anys. A Blesa se’l coneixia com «el banquer d’Aznar», un president que va freqüentar alguns estius una platja de la nostra província en la qual compartia pàdel i paelles amb el més granat del PP provincial, encapçalat per Carlos Fabra, un altre dirigent del PP.

Ho recordava perquè aquest diari arreplegava fa dos dies que el portaveu del PP al nostre ajuntament s’escandalitzava per una conferència que farà a la Biblioteca Municipal un diputat de la CUP, invitat per una associació. Que aquest senyor s’escandalitze no es notícia però sorprén el seu argument: «el tripartito vuelve a utilizar los recursos de todos para fines partidistas que distan del sentir de la mayoría de vecinos» (l’únic que fa l’ajuntament és cedir un espai a una associació legal perquè parle un diputat electe).

Curiosament, fa uns mesos, la mateixa Biblioteca (i amb el mateix «tripartito») va acollir, a demanda d’una altra associació, la xerrada d’una exdiputada provincial del PP, parella del condemnat Fabra, i això no va escandalitzar ningú. No sé si aquell acte era partidista però va convocar a menys de deu persones pel que supose que també distava «del sentir de la mayoría de vecinos», un concepte que no sabem com calibra el portaveu del PP. Vol dir que no deuen fer-se a la nostra ciutat actes legals en els quals persones de diferents maneres de pensar expressen pacíficament les seues idees emparades per la llibertat d’expressió, amb independència del nombre de persones que les comparteixen? Afortunadament, a diferència d’ell, moltes persones en la nostra ciutat decideixen per si mateixa si van o no als actes, siguen o no «del sentir de la mayoría de vecinos». A mi m’escandalitza més que alguns dirigents del PP hagen estat qualificats en alguns processos d’organització criminal (o que el dimitit fiscal Moix imposara llevar aquesta acusació a Ignacio González que va maniobrar per a nomenar-lo). L’escàndol va per barris.

*Alcalde de Vinaròs