Dissabte vam constituir l’Ajuntament de Castelló per a la legislatura 2019-2023. Amparo Marco va ser escollida alcaldessa amb els vots del PSPV, Compromís i d’Unides Podem-Castelló en moviment-Esquerra Unida després d’una setmana de negociacions per dissenyar els objectius d’un govern municipal plural que ha d’afrontar amb convicció els grans reptes que té el futur de la nostra ciutat.

Després de quatre anys d’un treball exemplar de les regidores de Castelló en moviment Xavi, Anna, Iñaki i Paz com a brúixola i horitzó del govern de l’Acord del Grau, ara l’espai polític del canvi i la regeneració --tot i haver-se vist encollit el 26 de maig a Castelló i a tota Espanya-- assumim el repte d’emprendre tasques de gestió i govern on ens fixem nosaltres també el desafiament de canalitzar les nostres idees de transformació social en polítiques públiques concretes que planifiquem i executem en primera persona.

DEIA EL TEÒRIC britànic Raymond Williams que per ser genuïnament radical cal fer l’esperança possible. I això significa que, amb una tensió sempre viva en els riscos i els límits del treball institucional, perquè l’espai del canvi recupere la iniciativa política, hem d’assumir tasques de govern que es guanyen la confiança de la nostra ciutat. I a Castelló ho farem ens dos àmbits que són centrals per al futur i on l’Acord del Grau no va sumar grans èxits: l’habitatge i la Transició Ecològica.

Ampliar el parc municipal d’habitatge, agilitzar les respostes de serveis socials davant els desnonaments per oferir alternatives ràpides, implicar l’ajuntament en la punxada de la bombolla del lloguer a Castelló, conéixer la qualitat de l’aire que respirem i millorar la gestió de l’aigua amb la qual vivim, protegir els espais naturals del nostre terme municipal i avançar per recuperar la viabilitat de l’agricultura a Castelló són reptes de futur que dependran directament de nosaltres. I són reptes enormes i complexos, i no està escrit que siguem capaços de resoldre’ls amb destresa.

SI HO FEM amb èxit, l’espai del canvi serà més útil que mai per a la ciutat, millorarem la vida dels nostres veïns i veïnes i quasi segur augmentarem la confiança de la gent en nosaltres. Si fallem, és probable que no se’ns ho perdone. De nosaltres depén i tenim quatre anys al davant per fer l’esperança en la transformació social de Castelló possible.

*Regidor d’Unides Podem-Castelló en Moviment-Esquerra Unida