L’ esport inspira, crea esperança i pot canviar el món. Ho va dir Nelson Mandela i ho hem vist amb els nostres propis ulls el passat cap de setmana, amb l’inici de la desescalada. Milers de persones hem eixit als carrers (i els més afortunats a les nostres muntanyes) a practicar esport. Es nota que la nostra província té una gran tradició corredora, senderista i ciclista. I després de mes i mig de confinament hi havia ganes de tornar a posar-se les sabatilles o agafar la bicicleta.

La majoria d’esportistes ho hem fet bé, seguint les normes de seguretat i prevenció llançades pel Govern d’Espanya. Són una minoria aquells qui han actuat amb irresponsabilitat, individual i també col·lectiva, perquè ara qualsevol acció individual també afecta i posa en perill a la resta de persones. Per això vull insistir en la necessitat de seguir les recomana- cions sanitàries, perquè podem eixir a practicar esport o a passejar, però la covid-19 no ha desaparegut. No podem abaixar la guàrdia.

Durant quasi cinquanta dies ens hem esforçat molt com a societat per a superar la pandèmia i no podem permetre’ns el luxe de donar passos enrere per no fer les coses bé. És moment de seguir actuant amb responsabilitat i pensant en els altres i en nosaltres mateix. Però ara, amb eixe raig d’esperança que ens ha donat poder eixir a practicar esport o a passejar. I que prompte, si tot va bé, ens portarà a retrobar-nos amb les persones que estimem i ens estimen.

Des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó hem posat en marxa el projecte de Zones Temporalment Peatonals. Hem habilitat 14 punts en diferents parts de la ciutat amb l’objectiu d’ampliar el nombre de llocs d’esplai per a xiquets i adults durant la desescalada de la covid-19, garantint les mesures sanitàries de prevenció. Després de tot el que hem patit en les últimes setmanes, tornar a sentir vida en els nostres carrers és reconfortant. Però, per favor, cal seguir mantenint totes les precaucions.

Entre tots els sacrificis que hem hagut de fer en estos cinquanta dies de confinament està la suspensió o ajornament de molts esdeveniments esportius al llarg i ample de la nostra província. El treball de molts mesos, molts clubs, moltes entitats i moltes persones compromeses enguany no han tingut la recompensa que a totes i tots ens haguera agradat. Però sé que això ens farà tornar amb més ganes.

TOT AÇÒ passarà i tornarem a celebrar. Tornarem a reunir-nos, tornarem a estar junts, tornarem a riure amb companyia, tornarem a fer germanor i tornarem a gaudir del bon ambient dels entrenaments i les proves amb altres esportistes. Perquè si alguna cosa té l’esport, com deia a l’inici, és eixe esperit esperançador, que canvia la societat i també la uneix. Ho hem vist moltes voltes, com tot un poble ix a animar als atletes que arriben a meta, com milers de persones van seguir l’etapa castellonenca de la Volta l’estiu passat…

Hui, després d’eixir a fer uns quilòmetres el passat cap de setmana, ja veiem les coses d’una altra manera. Per a seguir donant passos i seguir avançant en la superació d’esta emergència sanitària hem de seguir sent responsables. Cada vegada estem més a prop d’aconseguir-ho!

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó i diputada provincial d’Esports