L’esport té el poder de canviar el món i d’inspirar. L’esport parla als joves en un idioma que entenen. L’esport pot crear esperança on sols hi havia desesperació». Este discurs que Nelson Mandela va pronunciar fa quasi 20 anys ha tornat en el últims dies a l’actualitat perquè Ona Carbonell l’ha fet servir en el meravellós exercici que l’ha portat a guanyar la medalla de plata individual en natació sincronitzada en els Mundials de Natació.

Mai en esta exigent i espectacular disciplina una esportista havia triat la paraula en lloc de la música per a ballar baix de l’aigua. Es va arriscar, va ser valenta, va innovar, va brillar i ens va emocionar. Després de penjar-se al coll la medalla de plata, Ona va dir que Mandela, des d’on estiga, l’havia ajudat a aconseguir-la.

CREC QUE NO exagera, perquè eixe discurs és una inspiració per a les persones que estimem l’esport, perquè l’esport té la capacitat d’unir, de bastir ponts i de canviar la societat.

Amb eixa filosofia he iniciat una nova etapa com a diputada provincial d’Esports. No he vingut a fer el mateix que sempre, per això també anem a contagiar-nos d’eixe esperit innovador i a actuar amb valentia. És important obrir noves vies de diàleg amb els municipis, per a després de 24 anys acabar amb eixe model en el qual la Diputació de Castelló ha fet la competència als ajuntaments en l’organització de proves esportives. Seguirem donant suport als pobles i clubs que ho fan possible, però sense passar per damunt de ningú i sense protagonismes innecessaris.

I si volem potenciar l’esport com a ferramenta que canvia la vida de les persones, hem de treballar amb els ajuntaments colze amb colze per a posar en funcionament un pla de manteniment de les infraestructures esportives de la província. En la Vall d’Uixó som coneixedors de la necessitat d’este projecte perquè ho hem patit. Tot i haver-ho sol·licitat diverses vegades en els últims anys, la Diputació no va aportar ni un euro per a la millora d’instal·lacions com el Poliesportiu Municipal o la Pista d’Atletisme. Una situació que em compromet a canviar durant este mandat.

La nostra província està formada per 135 municipis amb una diversitat i una riquesa envejables. Tenim mar i muntanya. Molta muntanya. I això ens fa ser una referència nacional en la celebració de proves de trail. Eixa orografia també l’aprofiten els ciclistes, dins de poc amb l’arribada de la Volta a Espanya. Al llarg i ample del nostre territori se celebren centenars d’esdeveniments a l’any, que ens posen en el mapa i són una empenta en l’àmbit turístic i econòmic.

Hem d’aprofitar-ho i hem de doblar els esforços en l’esport base, perquè la infància i la joventut són el futur i la llavor d’això que comentava al principi: el poder de l’esport per a canviar el món i per a crear esperança.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó i diputada provincial d’Esports