Casualitat o no, el govern de PSOE i Compromís va decidir per al ple de juny introduir per via d’urgència la votació per a iniciar els tràmits d’agermanament amb la ciutat d’Ube (Japó), just el mateix dia de la celebració de l’aniversari de la planta que la multinacional UBE Corporation --amb seu social a la ciutat japonesa homònima-- té en el polígon del Serrallo. Castelló en Moviment vam ser els únics que votàrem en contra d’aquest agermanament per raons que res tenen que vore amb cap animadversió cap al poble japonès.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Consell dels Municipis i Regions d’Europa adverteixen de la necessitat de la participació ciutadana en tot procés d’agermanament entre ciutats. Ambdues organitzacions diuen que tot i que els càrrecs electes representen la voluntat política de l’agermanament, han d’arrossegar al conjunt de la ciutadania recolzant-se en les diferents estructures municipals i en totes les entitats locals, implicant a tot tipus d’escoles, associacions esportives i culturals, clubs de jocs, residències d’ancians, ens festers i un llarg etc. En paral·lel, l’agermanament ha de ser ben visible perquè tothom se senta involucrat, fent difusió a través de cartells, anuncis, butlletins, web municipal i durant la celebració d’actes promoguts per l’Ajuntament. Res d’això se n’ha fet. En lloc d’això i de crear, com és preceptiu, un comitè d’agermanament format per un nombre ampli de persones de diferents col·lectius per a realitzar els preparatius i proposar al consistori un protocol d’agermanament, el govern ha decidit deixar-ho en mans d’UBE Corporation, a qui ha agraït la seua tasca d’intermediació, donant la sensació que ens agermanarem amb una indústria química i no amb una ciutat, just ara que el Grau s’ha mobilitzat contra la contaminació insuportable que patim de procedència estranyament desconeguda. Mentrestant, l’anunciada mesa de la contaminació continua desapareguda.

Senyores del govern, perquè no deixen les relacions Ajuntament-empreses en mans de convenis i acords i respecten els agermanaments com a eina d’acostament entre pobles a través de l’art, la cultura i la solidaritat?

*Regidor de CSenMoviment