Moltes vegades, quan parle de la innovació que ha fet de Vila-real una ciutat capdavantera i referent, em ve al cap l’exemple d’una entitat local, molt nostra, que, de manera callada, ha vingut treballant fa ja més de 25 anys per aplicar criteris d’innovació social a la nostra economia. Més d’un quart de segle de treball al servei de les persones i, sobretot, al servei de les necessitats humanes per damunt dels beneficis econòmics. Parle de la Fundació Tots Units, una entitat pionera i referent que ha marcat el pas de l’economia social de la província i de la Comunitat Valenciana, i que segueix innovant cada dia, a través de tallers i iniciatives de tot tipus, amb el millor objectiu: la inserció sociolaboral de les persones en risc d’exclusió.

L’empresa d’inserció Reciplana Recuperacions, el rastre, els tallers prelaborals, dels quals hui clausurem una nova edició, la formació ocupacional, els serveis d’orientació i un llarg etcètera d’accions que la fundació porta a terme al llarg de l’any demostren que aquella entitat pionera nascuda als 1990 de la unió de Càritas i el xicotet comerç de la província és hui dia més necessària que mai. Per això, l’Ajuntament de Vila-real no deixarem mai d’estar al costat de Tots Units, el seu president, Enric Reverter, la gerent, Charo Castelló, i tots els que fan possible una iniciativa de la qual els vila-realencs ens sentim particularment orgullosos.

La Fundació Tots Units va ser pionera i capdavantera al seu dia en impulsar la primera empresa d’inserció de la província. I per suposat, va ser a Vila-real on va trobar l’entorn més favorable per a instal·lar-se: el de una ciutat innovadora i solidària, referent per a tota la comarca i amb vocació de capitalitat de serveis. Ho va fer de la mà de gent compromesa amb la realitat social quan les coses anaven bé, o almenys no anaven tan malament, en les primeries del moviment de l’economia social. Quan eren pocs els que es plantejaven la necessitat de posar per damunt del benefici econòmic, el social. Gràcies a aquella iniciativa, solidària i innovadora, prop de 5.000 persones han pogut beneficiar-se en aquest quart de segle de les accions de formació i inserció sociolaboral impulsades per la fundació, moltes d’elles en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-real, en un exemple més de l’aliança amb la societat que venim practicant i reforçant en els últims anys com la millor garantia de futur per a la nostra ciutat.

Fruit d’aquesta aliança, hui lliurarem els diplomes als beneficiaris d’un nou taller prelaboral de Tots Units. Un acte que suposa molt més que donar un certificat de formació; és una esperança per a molta gent que, per diferents circumstàncies, no ha pogut tenir les mateixes oportunitats que altres d’assolir l’autonomia necessària per a crear el seu propi projecte de vida. Amb iniciatives com aquesta i amb entitats com la Fundació Tots Units, Vila-real seguirà avançant per ser cada dia una ciutat més inclusiva, solidària i humana.

*Alcalde de Vila-real