Ahir, molts pobles i ciutats, entre els quals Vila-real, ens vam sumar a l’hora del planeta; un esdeveniment que es duu a terme l’últim dissabte del mes de març, organitzat per WWF des que el 2007 va tenir lloc a Sydney (Austràlia). L’activitat consisteix a apagar els llums dels edificis emblemàtics de cada ciutat i també en una apagada elèctrica voluntària, en què es demana a cases, empreses i comunitats que apaguen els llums i altres aparells elèctrics durant una hora. Aquest esdeveniment vol conscienciar la societat sobre la necessitat de prendre mesures contra l’escalfament i la contaminació atmosfèrica, així com estalviar energia i disminuir la contaminació lumínica. Més de 7.000 pobles d’arreu del món han seguit la iniciativa.

La nostra ciutat, malauradament, ha tingut un passat recent de contaminació atmosfèrica greu, tal com ho demostra el fet que, a principis de segle, la Generalitat va haver de declarar la zona sud de Vila-real com a zona atmosfèrica contaminada. No podem ignorar aquesta realitat i com l’elevat pes de les indústries i el trànsit estava contaminant l’aire que respiràvem. Afortunadament, i per causes diverses, la qualitat de l’aire de Vila-real ha millorat darrerament. Però encara no podem donar-nos per satisfets, perquè la contaminació a les ciutats continua omplint els informatius.

És l’hora del planeta, però és l’hora de la gent. Gent com Xavier Manzanet Nebot, qui el 2008 va realitzar un documental on exposava els informes del CSIC que certificaven la mala qualitat de l’aire a Vila-real. I gent com Àfrica Bovaira, aleshores presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns, qui es va deixar la pell per denunciar públicament aquella contaminació. Donem-los públicament les gràcies.

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real.