El dissabte van arrancar els actes commemoratius del 25 aniversari de l’Hospital de Vinaròs. El primer pacient va ingressar el 9 de novembre de 1992. A partir d’eixe moment el centre es va convertir en espai de referència per als pobles dels Ports i Maestrat. L’obertura de l’hospital responia a una vella i justa reivindicació. Inaugurat per Joan Lerma com a president de la Generalitat, aquest centre va acabar amb els desplaçaments a Tortosa i Castelló, i va reduir les desigualtats que sempre han marcat a les poblacions perifèriques i als municipis de l’interior. L’hospital de Vinaròs es va convertir en una segona casa per a moltes persones amb la proximitat en l’assistència sanitària així com per una plantilla procedent en molts casos d’estes comarques del Nord.

He viatjat moltes vegades des de Morella a Vinaròs, a les consultes externes i a Urgències. L’última vegada que vaig ser usuària era a l’agost de 2012 quan vaig romandre quasi un mes ingressada, i no fa molt vaig acompanyar al meu fill durant una setmana d’ingrés. L’hospital de Vinaròs és una segona casa. La qualitat assistencial així com una plantilla propera són un conjunt anímic que envolta a usuaris i a veïns d’aquestes terres. Cada vegada que acudeixes a l’hospital s’estableix una xarxa d’afectes molt necessària. Quan estàs un mes ingressada et sents abrigallada per unes i uns excel·lents professionals, per l’estima de persones del teu poble i la teua comarca que també estan ingressades o que transiten per l’hospital. Comparteixes l’alegria dels naixements, pateixes per les malalties, et trenques amb la mort i et commouen els llaços solidaris que es teixeixen en els corredors i consultes de Vinaròs.

El dissabte, la prestigiosa metgessa i directora de l’àrea de Malalties Digestives de la Fe, la vinarossenca Pilar Nos, oferia una xerrada sobre malalties cròniques, un punt de partida per a celebrar els 25 anys de vida. I el dissabte es va viure també un dia d’Art i Solidaritat de la mà d’Espai Mariola Nos amb el suport de l’Ajuntament de Vinaròs. Els artistes Román Doménech, Rosa Soriano, Joan Gil, Núria Mónico, Carlos Elorduy i Garcia Bel van pintar un mural en l’hospital i van donar obres per a un sorteig solidari. Un gran cor batega a partir d’ara en l’edifici, un cor que ens uneix en la celebració de la vida. Fent vida, com escriuria Mariola Nos, en un hospital que és una gran abraçada.

*Periodista