Fa dos mesos de nou un desnonament va marcar l’agenda de la nostra ciutat. El fons voltor Lazora ordenava l’expulsió d’una dona i el seu fill amb una llei de moratòria de desnonaments en vigor. Durant el desnonament, la procuradora de la Comissió Judicial va cridar als advocats del fons per comunicar-li que s’havia convocat una concentració de la PAH i del Sindicat d’Inquilins de Castelló. No els va importar l’oposició pública. Eixa és la principal fortalesa dels fons voltor: la seua anonimitat, la distància respecte als perjudicats de la seua especulació. El pis tenia condició de Vivenda de Protecció Oficial en el PAU Sensal, ara poden viure una pujada del preu de lloguer de prop del 40 % i el fons busquen el seu negoci. 5 empreses tenen a Castelló la propietat de 1500 cases. D’eixes, s’estimen que 370 estan buides. Al Raval Universitari, dos fons diferents (Tempore i Global) assetgen al seus inquilins per desplaçar-los de les seues cases i aplicar pujades del 50% del preu. Però la bombolla de preus i l’assetjament del fons voltor als seus inquilins en un moment de pandèmia i de crisi socio-econòmica ocupen un espai mínim hui en les agendes públiques.

En canvi, durant les últimes setmanes s’ha generat un estat de pànic pel risc d’okupació. Un risc irracional: els casos d’usurpació (allanament de la vivenda principal) es mantenen estables des de fa 10 anys. Les okupacions irregulars de vivendes guarden una proporció d’1 per cada 10 desnonaments que es signen al país. Hui una de les majors amenaces al nostre estat del benestar és la bombolla dels preus de lloguer i la tensió que apliquen els fons voltor. Objectivament suposa una amenaça deu voltes major que l’ocupació i a més cada volta sobrevolarà a estrats més amplis de la població.

La crisi de la covid19 ens ha demostrat fins quin punt les nostres cases són la fortalesa de drets i seguretat de qualsevol ciutadà. Que no existisquen mecanismes legislatius, administratius i econòmics per garantir el dret a l’habitatge ha de ser una preocupació social i política de primer ordre. Acabar amb eixa especulació, a més, significarà també de forma directa una disminució de les persones obligades a ocupar per tindre sostre. Qui vulga acabar amb l’ocupació, hauria de començar per implicar-se en detindre l’especulació i la pujada de preus. H

*Portaveu de Podem-EUPV en Castelló