Són temps convulsos, inestables, incerts i canviants, on regna el caos i la improvisació. I enmig d’aquesta voràgine, el món rural es converteix en un lloc prometedor. Els pobles sempre són acollidors; passejant pels seus carrers podem trobar la calma anhelada i la lucidesa i fortalesa necessàries per a enfrontar-nos als reptes que ens planteja la vida. La gent de poble està feta d’una altra pasta, saben, per experiència, que unir esforços i treballar amb tenacitat és el camí per a aconseguir grans assoliments que comencen per passos petits. El seu caràcter s’ha forjat conreant la terra, amb sacrifici i paciència, o realitzant tasques que requereixen temps i dedicació. Arrepleguen els fruits que han madurat a força de cura i mestria. La gent de poble mira al cel però trepitja terra ferma i continua llaurant els camps, molent farina, pastant pa, forjant el ferro, esculpint les pedres, fent marges, plantant llavors, tallant fusta, veremant i, en definitiva, mantenint les tradicions. Al mateix temps, han sabut compaginar les labors artesanals amb la innovació i els avanços tecnològics, implantant sistemes i equipaments que milloren i modernitzen els seus projectes i empreses, aconseguint l’equilibri perfecte entre l’emprenedoria i la sostenibilitat.

Durant molt temps, sempre massa, els habitants dels pobles han sigut considerats ciutadans de segona i s’ha encimbellat el concepte de «urbanita». Ara, quan la contaminació inunda els mars i denigra el planeta, el món rural ressorgeix amb l’impuls que suposa haver sabut conservar, protegir i cuidar el seu paisatge, patrimoni, costums i valors.

En la tessitura actual, el programa Repoblem de la Diputació de Castelló és una aposta segura per defensar l’essència i la identitat d’un territori únic que afavoreix la igualtat d’oportunitats i la sinergia sustentable en pro del bé comú. Tornar als pobles no és solament una opció més, és la millor decisió per a recuperar els paradisos perduts, tornar a les nostres arrels, salvaguardar la nostra cultura, recuperar els nostres signes d’identitat, defensar els nostres costums i, sobretot, recobrar i proclamar l’orgull de ser de poble.

*Alcaldessa de Canet lo Roig