Creixem amb tu... sense pagar a ningú. Era el eslògan que el PP de Vila-real repetia de manera incansable en els últims anys de govern municipal i que prompte la ciutadania va saber adaptar a la realitat, amb la ironia que caracteritza els pobles mediterranis. En aquells anys, es va instal•lar la idea que l’Ajuntament de Vila-real no pagava a ningú. Eren els anys dels plans d’inversió milionaris de Zapatero i el Pla Confiança, que no van evitar que el PP local subscriguera un préstec de 20 milions sense pagar un euro. Els anys de les grans obres, com més faraòniques i cares millor, per a deixar infraestructures abandonades i sense contingut, mentre els calaixos acumulaven fins a 9 milions d’euros de factures sense pagar. Els mateixos anys d’eixe urbanisme a cost zero que ens ha costat (de moment) 16 milions d’euros a les butxaques dels vila-realencs en sentències; l’època en què a Vila-real només treballava una empresa, els responsables de la qual, casualment, acaben d’admetre davant del jutge que van finançar il•legalment al PP i que ara el jutjat de Vila-real investiga també pel cas Piaf.

Quan, l’any 2011, va arribar a Vila-real el govern del canvi, aquest va ser un dels objectius que ens vam marcar com a prioritaris: pagar com toca. Els primers anys ho vam fer; vam saldar el deute milionari heretat del PP i vam generar un nou model en què les empreses locals tornen a tenir un paper protagonista. Però l’any passat no vam ser capaços d’aconseguir-ho. La decisió d’abaixar la contribució en el 2014, sumada als empastres que contínuament estem pagant de l’herència del PP i el cost a l’alça de posar noves infraestructures en servei, van provocar unes distorsions que han acabat afectant les empreses, que no tenen cap culpa del pesat llast que encara arrosseguem per la gestió anterior al 2011. Ho admetem i demanem a tots els proveïdors disculpes pels problemes que aquesta situació els ha ocasionat. No és el nostre model; en el nostre ADN està pagar i tornarem a fer-ho.

Hui mateixa, una vegada el pressupost del 2017 ha entrat en vigor aquesta setmana, hem convocat un ple extraordinari i urgent per liquidar totes les factures que ens quedaven pendents de l’any passat. Ho podem fer perquè en l’elaboració del pressupost actual vam ser previsors i vam consignar ja la quantitat necessària en la partida 413, que és la que en tots els ajuntaments es contempla per a pagar les factures de l’any anterior en la liquidació del pressupost, cap al mes d’abril. Nosaltres no hem volgut esperar més, perquè les empreses puguen cobrar ja per les feines que han fet. Per això, el ple de hui aprovarà el pagament d’1,2 milions d’euros, corresponents a 300 proveïdors, bona part d’ells locals, que en les pròximes setmanes cobraran el que mai hauria d’haver-se retardat tant. Seguirem treballant perquè aquesta situació no es repetisca i perquè l’herència del PP afecte el mínim possible als vila-realencs. Perquè Vila-real no deixe mai d’avançar.

*Alcalde de Vila-real