Aquesta setmana hem celebrat el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, una data que cada any ens serveix per a visibilitzar la gran feina que fan les associacions i els col•lectius ciudadans. Enguany ha servit també per a commemorar el 40 aniversari de la primera marxa de l’Orgull. «Una institución entre un hombre y una mujer para la procreación. Eso es el matrimonio», Mariano Rajoy. Des que l’actual president del govern estatal i líder del PP va dir aquesta frase per a la història han passat 12 anys. Espere que haja canviat d’idea, perquè està al capdavant d’un estat en el qual s’han celebrat més de 30.000 casaments entre parelles del mateix sexe i en el qual, declaracions com aquesta, inciten a un odi que, en 2016, va provocar 239 agressions a persones LGTBIQ+ a Espanya. I per si no n’havíeu tingut prou, va rematar la faena. «No tengo nada claro que un niño se eduque mejor y viva mejor en una unión de homosexuales». Ací estem d’acord. Els xiquets i xiquetes amb pares i mares homosexuals, transexuals o bisexuals no viuen millor que la resta. Viuen igual. Amb els mateixos dies bons, les mateixes rabietes, la mateixa reticència a menjar verdura que la resta.

Quan Rajoy es va cobrir de glòria allà pel 2005, l’Estat espanyol acabava d’aprovar la llei que legalitzava els matrimonis entre persones del mateix sexe. Gràcies a aquesta mesura, producte de dècades de lluita, vam aconseguir ser un estat capdavanter en la defensa dels drets del col•lectius homosexuals. Hem fet grans pasos des d’aleshores però encara ens queda un univers d’objectius per conquerir.

Com el desenvolupament de la llei trans, en la qual treballa ja la Conselleria d’Igualtat. També hem d’aconseguir que l’OMS deixe de considerar la transexualitat una malaltia. Però sobretot, ens queda una llarga lluita per fer que la llei i la violència deixen de perseguir les persones LGTBIQ+ arreu del món i que el fet d’optar per una vida afectiva o sexual fora d’allò que marca la moral estiga mal vist i, el pitjor del casos, penat amb pressó i mort. El món sencer ha d’entendre que l’amor no fa cap mal i l’odi sí.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora