Aquesta setmana que hem celebrat Sant Jordi és un bon moment per a reivindicar la lectura com una de les activitats humanes que més hauríem de practicar i que hem de fomentar cada dia a través de l’educació. En un món inundat de pantalles, on l’audiovisual ha imposat el seu regnat, la lectura s’ha de posar en valor com la via més efectiva d’accés al coneixement, i també com un exercici de plaer incomparable.

Segons el darrer informe La Lectura en España 2018, realitzat per la Federació de Gremis d’Editors, el nombre de lectors i lectores ha augmentat lleugerament, però encara hi ha un 38,2% d’espanyols que no van llegir cap llibre en tot l’any i els hàbits lectors a la nostra societat són clarament inferiors als de la resta de països del nostre entorn. Per tant, cal incentivar la lectura i posar de manifest els seus beneficis, tant intel·lectuals com emocionals i, fins i tot, físics. Com ens ha ensenyat el psicobiòleg Ignacio Morgado en el seu llibre Cómo percibimos el mundo: una exploración de la mente y los sentidos (Ariel, 2012), la lectura és un dels millors exercicis possibles per a mantenir en plena forma el nostre cervell i les nostres capacitats mentals, en especial la percepció, la memòria i el raonament. Quan llegim s’activen les escorces occipital, temporal i frontal, en un moviment que està comprovat que, si es fa de manera regular, forma la nostra capacitat de raonament i, també, la nostra intel·ligència.

I aquestes virtuts no són exclusives dels llibres acadèmics o científics. La literatura de ficció representa una oportunitat única per a explorar les ments d’altres i, així, millorar la nostra empatia i la comprensió d’altres maneres de pensar i de viure. Llegint, que és un exercici de soledat, s’eliminen prejudicis i es millora notablement la vida en comunitat i en societat, de la qual estem tant necessitats en els darrers anys.

D’aquesta manera, el llibre, i qualsevol lectura semblant, són un magnífic gimnàs per a la ment. Ara que hem incorporat l’esport a les nostres vides com un hàbit irrenunciable, hauríem de fer el mateix amb la lectura, conscients del seus beneficis en totes les edats, especialment entre els més joves. I no abandonar-la mai, ja que una persona no és realment vella fins que no comença a sentir que ja no té res de nou que aprendre. Una circumstància que no passa si és capaç de mantindre viva la seua curiositat lectora, ja que els llibres no s’acaben mai!

«¿Cómo se puede vivir sin leer? ¿Se puede vivir sin leer?», es preguntava recentment l’escriptor argentí Alberto Manguel, autor d’Una historia de la lectura (Lumen), per a concloure a continuació que «No creo que en sí misma, la literatura produzca nada. No es como el hecho de respirar, que es necesario para vivir. Pero sé que hay momentos en donde me pregunto cómo la gente aguanta vivir sin leer, cómo logra atravesar el día lleno de miserias, dolores, mezquindades, horrores, sin la ayuda de un libro». Qui es reconega en eixes paraules no necessita ja més arguments per a saber la necessitat vital, existencial, de la lectura.

El problema és per a qui no ha arribat encara a eixe estadi de goig intel·lectual, d’èxtasi mental, que reporta al bon lector la bona literatura. I és ací on hem de treballar les institucions educatives. La lectura, per si mateixa, és un hàbit. I, com tots els hàbits, s’ha d’educar. A les cases, amb pares i mares que mostren plaer amb la lectura i promouen conductes en els seus fills i filles amb la imitació. També a les escoles, no imposant la lectura com una obligació, sinó com un exercici del que es gaudeix, com una finestra de llibertat que ens permet conèixer el món i conèixer-nos a nosaltres mateixos. I, per descomptat, a les universitats, on no sols formem professionals, sinó també ciutadans i ciutadanes. Volem persones lliures, capaces de somniar, de crear, de pensar, de riure, de ser felices. I tot això està als llibres.

A la Universitat Jaume I som conscients que hem de promoure l’hàbit de la lectura entre la nostra comunitat universitària i entre la nostra societat. Per això, el passat dijous 17, per ser no lectiu el dia 23 d’enguany, vam celebrar el dia del llibre amb una exhibició de la bibliografia que ha adquirit la nostra Biblioteca per al temps d’oci de la comunitat universitària. També hem posat en marxa la biblioteca digital de l’espai cultural Menador, un servei de préstec de llibres electrònics oberts a tota la ciutadania. Impulsem aquestes accions perquè només si entre totes i tots reivindiquem més temps per a la lectura, més espais per a la seua pràctica quotidiana, aconseguirem rebaixar eixe percentatge de persones que no llig mai, persones que es perden les grans possibilitats que dóna la lectura. Perquè llegir, no ens oblidem, ens dóna sempre més vida.

*Rectora de la Universitat Jaume I