Ja ha entrat en vigor la normativa que obliga els registres a consultar l’ordre dels cognoms amb els pares dels nadons quan són inscrits. La diferència amb la situació que es produïa fins ara és que ara és obligatori consultar la dona. I això, senyores i senyors, ens fa entrar en el joc d’una vegada per totes. És ben cert que el cognom patern encara domina en la majoria dels casos, però el debat està servit.

Durant molts anys, les dones d’estats com Espanya, Portugal i alguns de Sud-amèrica hem hagut de resignar-nos a veure l’espectacle des de la tercera fila. I a nosaltres, encara se’ns reconeixia el dret a ser-hi, ja que en els estats anglosaxons o a França --per posar alguns exemples-- no només ha sigut tradició posar només el cognom del pare a filles i filles sinó que, a més a més, les dones perden el seu cognom en casar-se i adopten el del marit. Aquesta és una subtilesa més del sistema patriarcal que ha buscat apartar les dones a un racó de l’àmbit públic i minimitzar la gran aportació que fem a la societat. Nosaltres gestem els fills, els parim i de nosaltres depenen intensament durant els primers mesos de vida. Només això ja ens hauria de donar dret tant a decidir si volem que els menuts porten el nostre cognom en primer lloc com a ser considerades a l’hora de prendre les decisions que ens i els afecten.

El pes de la maternitat, entés com un contratemps innecessari per algunes empreses que encara hui penalitzen les treballadores, recau sobre elles. En lloc de celebrar que gràcies a aquesta aportació contribuïm a garantir el futur del país i del planeta, molts pensen que sí, però que es faça càrrec una altra d’això que a aquesta li pague jo i la necessite. Més necessari que mai, en una societat cada vegada més exigent amb les dones, és el Pla Estratègic Transversal d’Igualtat en el qual hem començat a treballar a l’Ajuntament d’Almassora. Gràcies a aquesta iniciativa volem aconseguir que totes les dones i tots els homes del municipi tinguen les mateixes oportunitats i que l’administració pública siga la primera a donar-hi exemple fent evidents les discriminacions que encara amaga. Ens queden moltes capses de sorpreses per obrir.

*Primera tienenta d’alcaldessa d’Almassora