Recorde aquella paraula que repetia obstinat el nostre molt bronzejat president Zaplana: «Vertebrar». Insistia Zaplana en la necessitat de vertebrar la Comunitat Valenciana. No quedava clar a què es referia, però els 20 anys del PP en la Generalitat han aclarit les coses. D’una banda, el temps ha deixat clar que l’única vertebració consolidada al País Valencià ha vingut de la mà de la xarxa clientelar i corrupta teixida pel PP i els seus afins «gürtelians». D’altra banda, queda demostrat que la vertebració territorial que li interessa al PP per al nostre maltractat país implica seguir sent el pati del darrere de Madrid. Malgrat que siga impossible viatjar de manera decent entre Castelló i Alacant, en tren o cotxe, el PP continua aspirant, segons Begoña Carrasco, a convertir les nostres platges en les platges de Madrid.

Podem anar a Madrid per autovia gratuïta en 3 hores i anar en AVE des de València en menys temps del que costa anar des de Castelló a València en rodalia. La malintencionada planificació de Foment, que menysprea la possibilitat d’un Corredor Mediterrani, el va fer apostar pel succedani d’un tercer fil tot i saber que la seua construcció suposaria un caos en els trens de rodalia i sent conscient que el pas de trens de velocitat alta per aquest tipus de línia interfereix amb els de rodalia. Una vegada engegat el tercer fil, recuperar la freqüència de trens que uneixen Castelló i València serà impossible. Hem passat de 80 trens al dia a només 24 i 10 autobusos. Quan abans costava 50 minuts, ara costa 85, a més dels habituals retards. El viatgers han descendit a la meitat i s’estima en 1 milió d’euros les pèrdues mensuals assimides pels viatgers.

Aquesta situació s’allarga en el temps com el dia de la marmota i ja ningú creu al ministre Catalá, com ningú creia a la ministra Pastor, quan anuncia terminis per a la finalització de les obres. I per si fóra poc, afegim-li ara els talls de circulació per obres en l’A7. És el preu que hem de pagar a Castelló per l’obsessió que té el PP per vore algun dia al plànol del metro de Madrid una parada que pose «Playa del Gurugú». H

*Regidor de Castelló en Moviment