En dies sentits i complicats, quan escric, el primer que es posa en marxa és el cor i no el cap. I és per això que no puc fer una altra cosa que començar aquest article parlant del vessant sentimental que suposa l’ajornament de les festes de la Magdalena. Un ajornament que pateixen més sentidament els representants del món de la festa i tots els festers en general i aprofite l’ocasió per a deixar constància ací el meu suport a tots ells i una forta abraçada a Carmen i Gal·la i les seues corts d’honor. Teniu el compromís, no sols de part de l’equip de govern sinó de tota la corporació municipal i de tot l’Ajuntament, que podran gaudir de les festes de la Magdalena en l’any 2020. Serà abans o després, quan el virus ens deixe i intentarem que l’única anomalia del 75é aniversari de les postres festes siga la data. Tan sols haurem d’esperar una miqueta més.

Una vegada escrit un paràgraf amb el cor, toca escriure amb el cap. Crec que està fora de qualsevol dubte que la salut és el primer. No hi ha massa debat de quina havia de ser la decisió a prendre. És una decisió presa des de la responsabilitat, la coherència i el seny. La gran majoria de la ciutadania entén que la salut de les persones i la seguretat civil està per damunt de les festes i l’economia. També és un fet que aquest ajornament té, evidentment, un impacte econòmic negatiu. Però m’agradaria fer una reflexió al respecte. Com quedaríem els castellonencs i els valencians davant l’opinió nacional i internacional si amb aquestes condicions no anul·larem les nostres festes? Com se’ns veuria arreu d’Europa si ací provocàrem les concentracions massives mentre altres països prenen decisions com suspendre el Carnaval de Venècia o Sant Patrici en Irlanda per a evitar el contagi massiu? Que ens importa més la festa que la salut i el benestar? No suposaria un descrèdit d’imatge de la nostra terra i la nostra forma de fer i treballar llarg termini? Un descrèdit que podria esdevenir en una desconfiança d’inversors i turistes en futures campanyes. L’intent de salvar l’impacte econòmic de deu dies de festa (a mig gas donades les circumstàncies globals) ens podria provocar un major impacte negatiu que afectaria futures campanyes turístiques i hostaleres.

ELS EXPERTS sanitaris ens avisen que una celebració de les festes podria desencadenar un contagi massiu (i no de forma escalonada com està passant ara) que suposaria un col·lapse sanitari i un perjudici no sols per als infectats per coronavirus sinó per a qualsevol malalt. Ens juguem molt més que reputació i prestigi, que també. Ens juguem la viabilitat del nostre sistema sanitari.

Llums llargues per a prendre decisions i també per a acceptar-les. Cal altura de mires de tots, com a societat. Cal que siguem responsables. I per això no puc acabar el meu article sense agrair l’actitud i el sentit de responsabilitat que estan demostrant estos dies els representants polítics de l’oposició en Castelló. En les dures, i aquesta és una d’elles, es demostra que la ciutat està per damunt dels colors polítics i per això que vull agrair als companys de l’oposició com des del primer moment han mostrat una actitud que la ciutat necessita. Gràcies.

*Portaveu de l’equip de govern a l’Ajuntament de Castelló