+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

La rueda

Magdalena acollidora

 

Marta Sorlí Marta Sorlí
26/03/2019

Com cada primer diumenge de Magdalena ahir milers de castellonencs i castellonenques ens vam aplegar a la Magdalena. Allí vam cantar i vam ballar.

Després de dinar, seguint la ja tradició encetada per Matilde Salvador, es va fer l’homenatge als primers pobladors del Castell Vell. Però este any amb una xicoteta diferència, el ram de flors silvestres que sempre cau allà on les llegendes diuen que hi ha les pedres tacades per la sang dels moros, va ser llençat cap a la mar. Cap a la nostra mar mediterrània, pont de cultures durant segles però fossa comú en l’actualitat.

Sabem que milers de persones fugen dels seus països, tot i que ja quasi no apareix als informatius. Fugen de les armes, de la pobresa, de la temor, de la fam i del patiment. Posen la seua vida en mans de màfies per a les quals només valen el preu del passatge. Ixen dels seus països d’amagades, fan camí a peu i dormint al ras, sense tindre el mínim de menjar necessari i passant fronteres amb navalles.

MOLTES de les dones que arriben ho fan embarassades. No per cap pla maquiavèl·lic que els permetrà quedar-se ací amb més facilitat. L’embaràs ni és buscat ni està premeditat. Durant el camí les dones són violades, venudes o explotades sexualment. El cos de les dones continua sent un camp de batalla i el trajecte migratori les fa més vulnerables, per això pateixen doble injustícia i crueltat.

Qui vol viure eixe calvari per voluntat pròpia? Fa 75 anys, quan començaven les tradicions magdaleneres a la ciutat de Castelló, moltes famílies no podien compartir la romeria de les canyes per la repressió política o perquè la fam els havia obligat a fugir. És important recordar la història per a no repetir-la, ara que alguns apunten com a enemic a les persones que venen de fora.

Fem que la Magdalena siga un exemple de germanor, de convivència i d’acollida. Recordem quan les famílies dels pobles de Castelló van emigrar i convertim les muralles de la nostra ciutat en símbol de benvinguda.

*Diputada de Compromís

   
1 Comentario
01

Por jps 18:24 - 26.03.2019

DENUNCIA ESTE COMENTARIO

Ayuda: Si considera que este comentario no debe aparecer en este web, por favor indíquenos el motivo y pulse el botón [Enviar aviso].

Insinúa en esta nueva versión de las celebraciones de estas fiestas , que no somos acogedores de gente de fuera? Entonces porque somos la ciudad después de Madrid que más rumanos tiene y de otras nacionalidades? ah.. eso dirá que es otra inmigración . Que culpa tenemos nosotros de todas las injusticias del continente africano? Ninguna , a todo caso la tendrían paises como Francia, Bélgica.. que colonizaron África . Culpa tenemos nosotros de tener un país con unas bolsas de pobreza de compatriotas nunca vistas aquí . De la que gente como ustedes nunca habla. La pobreza mundial desgraciadamente no podemos solucionarla nosotros solos . Pero no somos insensibles los demas