S’han acabat les festes de la Magdalena. A poc a poc la ciutat comença a recuperar la normalitat al carrer. Les gaiates ja no estan, les carpes de festa tampoc... tots aquells elements que han format part del paisatge de la nostra ciutat durant aquests 9 dies de festa ha desaparegut. I si hi ha alguna cosa que desapareix com per art de màgia durant la setmana de Magdalena és el fem. És una de les feines més invisibles de les nostres festes i no és que siga cosa menor: durant la setmana de festes hem recollit, possiblement, dos milions de quilos de fem sumant neteja viària, contenidors i recollida selectiva.

I no és per a alegrar-se: en Magdalena generem una quantitat de residus que ens podríem estalviar. Molts. I que a més dipositem en llocs inadequats, entorpint no sols la seua recollida, sinó també el seu possible reciclatge. Per això hem de plantejar-nos el servei de recollida no tant com un servei públic sinó com una part de la gestió mediambiental de la ciutat. Des de les institucions és necessari crear amb urgència un Pla Integral de Gestió dels Residus que deixe clar tot el que volem en eixa àrea. Que compte amb campanyes i incentius, que incloga a la ciutadania en les necessitats i els problemes que genera als barris no saber què fem amb el fem.

Hem d’adoptar mesures fiscals justes i incentivadores de les bones pràctiques, de manera que qui ho fa bé paga menys i el qui ho fa mal ha de pagar els costos que implica les majors despeses de separació, tractament i eliminació. Però sobretot hem de treballar en la prevenció. Podem generar molts menys residus. Aquestes festes, hem tingut unes quantes iniciatives per usar envasos reutilitzables. Cal també que fem campanyes en hostaleria, en comerços, als barris, a les associacions... Hem d’incloure en els plecs de condicions de fires, de mercats, d’esdeveniments, l’obligació de contemplar mesures respecte a la generació, recollida i transport dels residus, com ja es fa des de les institucions europees on s’està treballant en la prohibició dels plàstics d’un sol ús. En definitiva, hem de treballar per unes festes sostenibles on gaudiríem molt més.

*Regidora de Compromís per Castelló