La immensa majoria de les castellonenques i castellonencs només coneix el turó de la Magdalena pel dia de la Romeria, quan milers i milers de pelegrins pugem per tornar als orígens del nostre poble en el dia gran de les nostres festes fundacionals. I és que l’ermita no mai ha estat un lloc de trobada, més que per a alguns actes concrets d’alguna entitat com els Cavallers de la Conquesta.

Però ja l’estiu passat vam començar a programar algunes actuacions en el portaló de l’ermitori mirant cap a eixa preciosa placeta, i va anar molt bé. Era una aposta arriscada per la pujada exigent i imprescindible, també pel fet de ser a l’aire lliure, però sobretot per la manca de costum de la gent d’anar a la Magdalena per alguna qüestió cultural i entrada la nit. Però després d’aquest estiu ja no hi ha cap dubte: tenim un nou espai cultural a la ciutat.

Per allí han passat Xiromita i Andreu Valor, allí s’han fet bureos, teatre per als més menuts, nits de poesia i, aquest passat dissabte, vam gaudir de la I Nit de Corals, i tot ha estat fantàstic, m’atreviria a dir que màgic. És evident que si a un bon espectacle li afegeixes un entorn únic amb unes grans vistes, tot acompanyat de l’oloreta de la muntanya, el resultat ha de ser exitós.

Potser caldrà millorar algunes coses com la llum per a pujar i baixar ja que molts d’aquests esdeveniments acaben de nit, i el que està clar és que a la Magdalena cal pujar. I tal vegada també caldrà millorar el terra de l’accés del darrere perquè siga més accessible, entre altres aspectes.

Però el que tenim clar és que l’estiu que ve passaran moltes més coses en la nostra estimada Magdalena amb una programació pròpia i constant, tenint en compte a més que en desembre ja estarà acabada la cinquena fase del Castell Vell i que aquest serà visitable per a tots els interessats. S’unirà un nou símbol de referència, com ja és el Castell Vell, que esdevindrà un gran atractiu turístic, amb una potent programació cultural en l’ermita de la Magdalena. Per això podem dir amb molta alegria que, sense cap mena de dubte, Castelló ja compta amb un nou espai cultural, la Magdalena.

*Regidor de Compromís de l’Ajuntament de Castelló