Un poble que oblida el seu passat no té futur. Aquesta frase, contundent i carregada de raó, ens convida a reflexionar sobre la importància de recordar, preservar i posar en valor els vestigis històrics i els béns patrimonials que atresoren els nostres pobles.

Si férem un viatge en el temps pels fets històrics que han suposat un abans i un després per a l’Alcora, hauríem de realitzar una parada obligatòria en l’1 de maig de 1727, data en la qual va entrar en funcionament la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda. Amb ella es va iniciar un dels capítols més brillants de la història del nostre poble. Per tal de commemorar aquest destacat esdeveniment, l’any 2017 va nàixer Maig Ceràmic, una iniciativa amb la qual assumim, reivindiquem i festegem la transcendència de la Reial Fàbrica. I ho fem a través d’una completa programació que inclou actes de molt diversa naturalesa, però sempre en clau ceràmica.

Aquesta setmana ha arrancat la seua tercera edició i ho ha fet amb dos plats forts. Per una banda, l’obertura de l’exposició i la visita al taller Alcora, la Il·lustre Ceràmica, una jove empresa dedicada a buscar l’excel·lència en la ceràmica artística i que fan unes peces realment extraordinàries. I ahir, Dia de la Reial Fàbrica, vam tindre la gran oportunitat de reviure una de les tradicions més emblemàtiques del nostre poble, la Rècua Arriera, amb la participació de l’Associació Tradicional Rècua Arriera, el grup de danses Font d’Aixart i la Rondalla l’Alcalatén. Queden molts actes, que es duran a terme durant el mes de maig. Enguany s’ha incorporat Juny Educatiu.

A més de recordar és fonamental conservar i posar en valor les nostres joies patrimonials. Així, el naixement de Maig Ceràmic coincideix amb l’inici de la recuperació i posada en valor de la Fàbrica Gran, que vam començar en 2017 amb l’adquisició dels terrenys que va ocupar. Hem aconseguit ja ajudes molt importants i ara estic convençut que aconseguirem també l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, que servirà per donar un gran impuls a aquest projecte que rescata de l’oblit el nostre esplendorós passat i que serà clau per al nostre futur.

*Alcalde de l’Alcora