A Castelló hem heretat molts òrgans de participació els informes dels quals tenen diferent valor. Evidentment, no suplanten la responsabilitat en les decisions dels càrrecs electes. I cal alguna normativa que regule qui, sobre què, com i quan s’ha de participar o s’ha d’opinar o s’han de tindre en compte les opinions. Per comunicar, per informar, per recollir opinions, suggeriments, propostes, hi ha molta gent, en general representants d’associacions de tot tipus, que formen part d’eixos òrgans de participació.

El Consell Social de la Ciutat és un dels òrgans de participació de darrera creació. Està regulat per la Llei de Bases de Règim local del 1985 que el defineix com un òrgan participatiu, de caràcter consultiu, en què s’integren les principals organitzacions socials i econòmiques del municipi, centrat essencialment en el camp del desenvolupament local i de la planificació estratègica urbana. Els seus informes no són vinculants. Açò de consultiu és important perquè moltes persones en els òrgans de participació pensen que ara decideixen ells, oblidant que les responsabilitats legals sobre les decisions de l’ajuntament les té l’equip de govern i, en segons quins temes, tota la corporació municipal si la decisió és aprovada en plenari. Rescindir o signar un contracte, per exemple, comporta conseqüències legals a les quals hem de respondre qui les signem. Per això hi ha temes que costen tant de treure. Regulem drets i no ho farem a la lleugera. Però hi ha gent que vol manar des de fora i, damunt, ens acusa de no ser «prou participatius» i no escoltar «la veu del poble». Per exemple, el Partit Poliimputat, que ha descobert el xollo que les decisions siguen participatives després de tota una vida governant sense escoltar ni a l’oposició ni a més poble que el que els fera l’ona...

El Consell Social de la Ciutat integra «no sols representants d’associacions veïnals, sinó també d’altres organitzacions que representen els sectors econòmics, professionals i socials de la ciutat». Està format pels exalcaldes, representants designats per cada grup polític municipal que integra la corporació, les quatre federacions veïnals, sindicats, patronal, UJI, Autoritat Portuària, Diputació i un per cada consell sectorial, excepte el d’igualtat, que es va crear després. Emet informes sobre grans temes: PGOU, pressupostos, planificacions estratègiques... Hi ha grups de treball compostos per diferents consellers i conselleres que emeten informes i fan propostes i suggeriments.

Ahir van presentar el resultat del grup de treball d’Hisenda. Un informe de propostes per als pressupostos, un treball magnífic del grup de treball amb el suport dels tècnics municipals. El PP va votar en contra al·legant que el procés de pressupostos participatius, que res tenia a veure amb el tema, havia deixat fora a les associacions, mentida que repeteixen com un mantra. Van votar en contra de suggeriments i propostes molt interessants. És el seu estil, negar-se a donar suport a les bones propostes perquè no són les seues, i perquè creuen que així ens fan mal al govern. Pobres Patètics, no dubten en voler fer mal a la ciutadania si així ens fan quedar malament a nosaltres. O per què creieu que no aplegue el finançament just?

*Vicealcaldessa de Castelló