En la dècada dels anys 90 es projecta la construcció d’un vial que connecte Cabanes i la costa. Es pensen dos opcions: la connexió sud i la nord. L’any 1997 per unanimitat dels dos únics grups que aleshores hi havia al consistori municipal (Partit Popular i Partit Socialista) s’aprova una moció dient que l’única opció bona era l’opció nord, unir Cabanes i la Ribera per Fontanelles. L’opció sud per les Valls de Miravet es descarta de totes totes, és una bestiesa i faria malbé finques senceres.

MOLTES ENTITATS locals com la cooperativa agrícola, els ramaders, l’associació de jubilats i pensionistes o el club de futbol i algunes altres comarcals com la Unió de Llauradors signen diversos comunicats, rebutjant el projecte per Miravet. Però uns mesos després, algunes voluntats comencen a canviar, i des d’alguns sectors comencen a reclamar la construcció del vial per Miravet. Al paréixer, hi ha diferents interessos en tot plegat, i curiosament, a la mateixa vegada que malauradament comencen a construir el vial per l’opció d’Orpesa, es comença a construir la nova carretera entre la Vall d’Alba i Cabanes. Pot ser que el qui era aleshores l’alcalde de Vall d’Alba i vicepresident de la Diputació de Castelló Paco Martínez, i alguns grups empresarials, ho tenien tot atado y bien atado.

TOT EL POBLE de Cabanes es mostra en contra, i alguns veïns i veïnes fins i tot s’encadenen a les màquines per evitar la destrucció d’un paratge emblemàtic com és el Desert de les Palmes. La justícia per sort va parar les obres a causa del gran impacte mediambiental i a hores d’ara ací està el vial, intransitable. Després de molts anys ací han deixat la carretera, sense manteniment i sent un perill per a tots els usuaris que utilitzen aquest vial.

No podem deixar de lamentar que si s’haguera optat des de l’inici per l’opció més ràpida i amb menys impacte com era per la Ribera, ja faria anys que tindríem una bona connexió amb la costa. Finalment amb tot açò queda clar que els interessos d’uns pocs estaven per damunt dels interessos de l’àmplia majoria. Des d’Units pel Poble-Compromís continuem exigint el projecte de Cabanes a la costa per Fontanelles, ja que és l’opció sensata i ràpida i la immediata reparació de l’actual traçat.

*Regidor i portaveu d’Units pel Poble-Compromís a Cabanes