Ja no queden més excuses. El Partit Popular de Vila-real i el seu president i portaveu municipal, Héctor Folgado, han amagat massa temps el cap baix d’un silenci vergonyós. Però la realitat va imposant-se i el cercle es fa cada vegada més estret sobre el partit que va governar durant 16 anys la ciutat de Vila-real deixant darrere d’ell un rastre d’irregularitats, amiguismes, balafiament i sospites que es van demostrant dia a dia. Aquesta mateixa setmana hem sabut, gràcies als mitjans de comunicació, que un dels màxims responsables de Piaf, l’empresa de la Gürtel que a Vila-real feia obres sense contracte i va presentar 600.000 euros en factures falses que ara investiga un jutge, ha admès davant un altre jutge que va finançar il•legalment al Partit Popular de la Comunitat Valenciana durant aquells anys en què alguns lligaven els gossos amb llonganisses que ens han portat a aquesta època de penúries i fallida. I ho ha reconegut, a més, en el transcurs d’una investigació, la del cas Gürtel, en la qual Vila-real, el nostre poble, apareix esquitat per la suposada trama de corrupció del PP com un dels llocs on es van organitzar actes presumptament finançats fora de la legalitat.

Ja ningú té dubtes que el Partit Popular de Vila-real no és diferent al de València, el de Camps, Barberá, Blasco, Rus, Fabra, Martínez... Són massa evidències, massa sospites que recauen sobre aquells que en el seu dia van comptar amb la confiança dels vila-realencs i vila-realenques i que ara no només no donen la cara sinó que, a més, es permeten la desvergonya de negar-se a respondre als advocats de la gent de Vila-real, els advocats de l’Ajuntament que ens representa a tots, en el judici que investiga penalment la gestió de l’exalcalde del PP Juan José Rubert i l’exregidor Ramón Tomás, també vicepresident de la Diputació amb el condemnat Carlos Fabra, en el cas dels 600.000 euros en factures falses de Piaf que l’exalcalde, en molts casos estant fins i tot en funcions després de perdre l’alcaldia, va endossar a un banc perquè Piaf --recorden, l’empresa que ara reconeix el finançament il•legal al Partit Popular-- poguera cobrar-les.

Afortunadament, el canvi va arribar a Vila-real abans que eixos 600.000 euros isqueren de manera irreversible de les butxaques dels vila-realencs i jo mateixa vaig anul•lar els endossos dels quals encara ara ens reclamen el pagament. Els vila-realencs, no obstant això, poden estar absolutament tranquils, perquè l’equip de govern seguirem defensant cada euro dels ciutadans de Vila-real fins a les últimes conseqüències, caiga qui caiga. El nostre compromís en la lluita contra la corrupció és ferm. H

*Alcalde de Vila-real