Davant de l’increment d’atacs a seus de partits democràtics cal començar a prendre mesures. No ens podem permetre que l’odi, la intolerància i el ressentiment s’apoderen de la societat valenciana. L’alarma es va encetar el passat 9 d’octubre a València, on els ultres camparen amb total impunitat. En els darrers dies hem vist com apareixien noves pintades en les seus de Compromís i PSPV-PSOE. Una vegada més, la dreta espanyola es fa la sueca, relativitza els fets i endureix el discurs. Ja els va bé enterbolir l’aigua. El PP, amb el seu nou líder al capdavant, necessita revertir les enquestes a base de remoure el fetge imitant Ciudadanos.

No fa molts mesos que tots dos partits intentaren a Benicàssim una campanya de desprestigi cap als docents d’un dels centres d’educació pública. Amb la ignorància per bandera i el populisme com a política, tant els feia els danys col·laterals. Els professors i professores reberen amenaces. Inclús a la Diputació de Castelló, els portaveus dels partits de la dreta, en intervencions que podrien qualificar-se com a vergonyoses, continuaren tirant llenya al foc.

De la mateixa manera estan actuant quan els diferents consistoris en la província pretenen fer complir la llei de la memòria històrica. El suport directe del PP als ultres en la Vall d’Uixò, la polèmica alimentada per aquests en la Creu del Ribalta i l’assetjament davant qualsevol manifestació de diversitat social, alimenten a grupuscles i individus que pretenen imposar els seus desfasats dogmes ideològics.

La manca de respecte de PP i Ciudadanos cap a la memòria democràtica valenciana i espanyola és preocupant. Tal volta és que mai l’han feta seua o no han vist més utilitat que mercadejar amb ella. Són males notícies de cara al quaranta aniversari de la Constitució, pareix que alguns ja volen començar a revertir el procés. Encara així, els farem front amb valentia.

*Diputat provincial de Compromís