Les conseqüències del que vindrà desprès de la covid-19 les patirà la població que viu amb una precarietat estructural que sense dubte empitjorarà. Si no volem patir una pandèmia social d’immenses dimensions, caldrà aplicar mesures per garantir ingre-ssos suficients per viure dignament. Segons les dades de l’EAPN, el 5,7% de l’Estat espanyol ja pateix de la pobresa severa i el 55,3% té dificultat per passar el mes, tot i tenir tre- ball remunerat.

Els Serveis Socials atenen a tot l’estat vora 6 milions de persones, i no sols continuem treballant, sinó que formem part del que coneixem com a serveis essencials. Les profe-ssionals han donat el màxim amb els recursos disponibles. Es preveu que la demanda creixca, tant per l’increment de les situacions de vulnerabilitat, com per les noves que es crearan a partir de la pèrdua d’ocupació.

Per tant, és el moment de reforçar els equips de Serveis Socials d’atenció primària, ampliant el nombre de professionals per atendre l’augment de la població vulnerable i agilitzar els tràmits. Cal enfortir els serveis socials municipals, que són els més pròxims a la ciutadania i poden conéixer la realitat de cada barri, defugint de centralismes que obvien la realitat dels pobles.

La intervenció social, en les vessants de prevenció, promoció de l’autonomia personal i atenció a necessitats, ha estat sempre essencial, tot i que poc reconeguda. Doncs ara serà més essencial que mai. En un futur pròxim és obligat que apostem per reforçar el sector públic, que és el que sap donar resposta davant situacions de crisi, i decidir quin model de societat volem a partir d’ara, això si és que hem entés alguna cosa.

*Regidora de Compromís per Vila-real