Una de les conseqüències que ens ha deixat la crisi econòmica que travessem és la consciència que els ciutadans necessitem un sistema de garanties socials fort i eficient. El dret a l’atur, el sistema de pensions, l’assistència a infants i gent gran, la protecció a les famílies i tantes altres necessitats bàsiques han de quedar cobertes. Eixa ha de ser la prioritat de qualsevol govern.

El nostre, el valencià, ha demostrat que les persones són la seua prioritat, amb proves tan irrefutables com l’increment de la despesa en serveis socials que ha anunciat la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives per al 2017. Fins a un 147%, més del doble, ha pujat l’assignació a Almassora per a aquesta partida, una notícia que hem de celebrar sense objeccions.

De ben segur que també la celebren els centenars de famílies amb persones grans i dependents a càrrec seu, els ancians que reben ajuda a domicili, les dones que fan servir els recursos públics per a recuperar la seua vida laboral o aquelles que han estat víctimes de maltractaments i els pares i mares que cada mes aconsegueixen que els seus fills no perden el somriure gràcies a l’ajuda de l’administració. Els 368.000 euros que rebrà el meu poble fan molta falta i els fan molta falta a la gent que se’n beneficiarà.

LA CRISI econòmica ha servit d’excusa per a les retallades. La sanitat, l’educació i els serveis socials han estat els grans perjudicats de l’estisorada. No hem d’oblidar que l’economia no s’ha recuperat ni de bon tros i que els recursos públics segueixen sent limitats. A pesar d’això, i amb l’afegit de ser una de les autonomies que menys diners rep de l’Estat, la Comunitat Valenciana serà una de les regions que més fons dedique al benestar dels ciutadans.

Posar a les persones per davant és, simplement, una qüestió d’interés. Els grans esdeveniments i els edificis faraònics queden molt bé a les fotos però allò que els valencians necessiten i han necessitat sempre és saber que el plat no faltarà a taula, que seran atesos com cal si tenen problemes de salut i que els seus fills i filles tindran eixos drets pels quals tants ciutadans han lluitat. H

*Alcaldessa d’Almassora