Des de Compromís volem donar tot el suport al col·lectiu LGTBI. Per a nosaltres, que vam ser pioners en la sol·licitud d’un registre de parelles de fet a la nostra ciutat, aquesta lluita és i serà sempre una batalla pel reconeixement d’uns drets que ja estan fora de tota discussió.

No obstant això, tot i que sovint ens referim als drets de les persones LGTBI des del vessant de drets individuals, cal entendre que són uns drets que han estat fruit d’un immens treball col·lectiu, de l’esforç de tot un moviment social.

Hui no podríem estar parlant dels drets LGTBI, ni de la celebració del seu Orgull, sense l’acció feta pel moviment gai i la resta de moviments. No són drets que hagen caigut del cel, han estat aconseguits amb molt d’esforç. Recordem els aldarulls d’Stonewall (Nova York) l’any 1969, una fita històrica indiscutiblement. Però hauríem de parlar també del regidor de San Francisco Harvey Milk, el primer home obertament gai triat per a un càrrec polític als Estats Units, que va col·laborar exitosament contra la iniciativa de l’Estat de Califòrnia que pretenia vetar els i les mestres homosexuals.

Els drets que hui pot gaudir qualsevol persona de la nostra societat han estat fruit de molts sacrificis; com ara quan als anys 80 el VIH es va acarnissar especialment contra el col·lectiu gai, que es va rebel·lar contra la passivitat de les autoritats públiques, especialment les sanitàries.

Vila-real no és San Francisco, però ja fa moltes dècades que hi ha hagut persones que mostraven aquell esperit de llibertat, d’inconformisme i rebel·lia. Recordem-les; ací estem parlant de dignitat, de la consciència de ser persones dignes, i quan veiem que la dignitat s’acosta cap a nosaltres, li hem d’obrir la porta.

*Portaveu Compromís per Vila-real