Celebrem aquest diumenge la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat. El Papa Francesc, en el missatge que ha dirigit a l’Església per a aquesta jornada amplia algunes idees del missatge de la Jornada mundial d’oració per la Pau. Concretament ens recorda que el compromís dels cristians i de les persones de bona voluntat perquè els emigrants i refugiats puguen trobar la pau que cerquen, es pot resumir en quatre accions: acollir, protegir, promoure i integrar.

Enfront de les polítiques que dificulten el dret de tot ésser humà a cercar un lloc que els ofereixi la possibilitat de viure en pau i dignament, acollir significa ampliar les possibilitats perquè els emigrants i refugiats puguen entrar de manera segura en els països de destinació.

El compromís de protegir l’emigrant consisteix a promoure accions en defensa dels seus drets i dignitat «independentment del seu estatus migratori». Els drets bàsics de la persona precedeixen al seu estatus legal i sempre han de ser respectats. Tot ésser humà té dret al necessari per a la subsistència vital; a l’accés equitatiu a la justícia; a un treball; a la llibertat de moviment; a l’assistència sanitària… Els menors d’edat hauran de ser protegits d’una manera especial i caldrà oferir-los la possibilitat de continuar els estudis i rebre una educació digna.

Promoure vol dir treballar amb la finalitat de què a tots els emigrants i refugiats se’ls done la possibilitat de realitzar-se com a persones».

L’esforç d’integrar exigeix treballar per una cultura de la trobada, afavorint les ocasions d’intercanvi cultural i promovent aquelles actituds que suposen un reconeixement mutu dels valors presents en les diferents cultures, que dignifiquen a la persona humana.

En definitiva, el que el Papa vol és que els cristians potenciem sempre actituds positives cap als emigrants.

*Bisbe de Tortosa