Després de dos anys, el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ha celebrat aquesta setmana la seua última junta de govern amb Vila-real en la presidència. Dos anys en els quals els ajuntaments de Vila-real, Borriana i Almassora, la Diputació i la Generalitat hem treballat, de la mà dels regants, amb tota la il·lusió per donar a conéixer, protegir i millorar l’enorme tresor que tenim en la nostra terra, el Millars.

Des del seu naixement ara fa 10 anys, els objectius del Consorci han sigut sempre aquests. El primer d’ells, difondre el paratge, amb el convenciment que és impossible estimar les coses que no coneixem. Amb aquesta finalitat, hem fet ús de les eines al nostre abast, jornades, visites guiades i noves tecnologies, a través de web, xarxes socials i la difusió de vídeos que posen de manifest els grans valors naturals de la desembocadura. Un altre dels objectius fonamentals és protegir el Millars de les agressions i de l’impacte de l’ésser humà. Hem pogut controlar activitats agressives amb l’entorn com la caça o pesca furtives i els abocaments; també s’ha incrementat la vigilància al paratge, amb servei nocturn, i aquestes accions s’han vist reflectides en la recuperació d’espècies com la llúdria o les genetes.

Però posar en valor l’entorn natural i protegir-lo no és suficient; les administracions implicades hem de treballar, dia a dia, per a millorar l’espai. I així ho hem fet, amb la neteja de canyes invasores, la reparació de camins o la recuperació de patrimoni, com l’assut dels Corrents. La reconstrucció de miradors i mobiliari urbà amb l’ús pilot de materials reciclats, les actuacions contra les plagues de mosquits o la creació d’una seu fixa del Consorci al Centre de Natura de Vila-real, a més de la incorporació del Sindicat de Regs al treball de l’entitat, completen les actuacions de millora continua de l’entorn.

A tots aquests element, li hem de sumar un quart objectiu fonamental: la gestió sostenible dels recursos. La creació d’un coto de pesca, l’ús de l’espai per a competicions esportives o la possibilitat d’usar piragües són les principals accions d’aquesta línia d’actuació, en la que s’insereix també l’ús de l’aigua com a font de riquesa, per al conreu de les nostres terres.

Tot este treball ha estat reconegut enguany per la Generalitat amb el Premi Biodiversitat. Un reconeixement que no és, en absolut, a la presidència de Vila-real sinó a tots els que treballem pel nostre Millars. Començant pels tècnics del Consorci, gent experta que estima el paratge i treballa amb passió perquè tots l’estimem, cada dia, un poc més. Per suposat, un agraïment també al representant de Diputació, Luis Martínez; Generalitat; regants; a l’alcaldessa de Almassora, Merche Galí, i la seua antecessora, Susanna Nicolau; i a l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, qui agafa el testimoni de la presidència del Millars per a seguir treballant, tots de la mà, en protegir, donar a conéixer i millorar el nostre tresor natural.

*Alcalde de Vila-real